Notowania trzody chlewnej w Chinach są obecnie o około 43% wyższe niż w marcu, kiedy to osiągnęły najniższy tegoroczny poziom. Tamtejsi producenci mimo droższych pasz odnotowują zysk.
Niemcy od początku roku znacząco ograniczyli pogłowie trzody chlewnej, co wpłynęło na zmniejszenie produkcji mięsa wieprzowego. Głównym powodem tych działań są restrykcje eksportowe związane z afrykańskim pomorem świń (ASF). Jak...
W Chinach nastroje na rynku trzody chlewnej nieco się poprawiły, ponieważ ceny trzody chlewnej wzrosły o około 43% w porównaniu z marcem.
Ceny na początku bieżącego tygodnia osiągnęły wartość 16,64 CNY za kg żywej wagi, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 11,09 zł. Jest to o około 43% więcej niż w połowie marca i o 25% niż przed rokiem.
Mimo, że koszty produkcji związane z drożejącymi paszami również wzrosły to próg rentowności wynosi obecnie około 15 CNY za kg, czyli około 10 zł.
Jak poinformowało ministerstwo rolnictwa w Pekinie, zgodnie z państwowym systemem monitorowania, liczba sprzedanych tuczników w maju spadła o 0,2%. Zbiegło się to ze wzrostem konsumpcji i doprowadziło do zwiększenia cen.
Pod koniec maja, po raz pierwszy od 10 miesięcy, wzrosła również liczba utrzymywanych w Chinach loch o 0,4% w porównaniu z kwietniem. Ich pogłowie zwiększyło się do 41,92 mln sztuk.
Rzecznik Narodowej Komisji Rozwoju i Reform Meng Wei przewiduje, że w drugiej połowie 2022 r. ceny wieprzowiny będą nadal rosły. Będzie to efekt wysokiego popytu na to mięso.
Kurs rozliczeniowy, jak podaje euromeatnews.com, dla żywca wieprzowego dla listopadowych kontraktów terminowych na początku tego tygodnia wynosił 19,97 CNY za kg, co daje około 13,31 zł.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ