Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że cena świnie rzeźne klasy E w krajach Unii Europejskiej wynosiła 139,33 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę było to około 625,64 zł.
Żywiec wieprzowy w Polsce na przełomie października i listopada po raz kolejny potaniał. Jego cena była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem.
Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26 października - 1 listopada bieżącego roku kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,41 zł za kg.
Cena ta była o 1 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Eksport wieprzowiny z USA w ciągu najbliższych 5 lat może być zagrożony. Jest to efekt odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Chinach, co spowoduje ograniczenie importu tego rodzaju mięsa. - Chiński rynek wieprzowiny odbudowuje się, a ceny tego...
W krajach unijnych w ostatnim tygodniu października za świnie rzeźne klasy E tamtejsi dostawcy uzyskiwali średnio 139,33 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę było to około 625,64 zł.
Cena ta była o około 1,41 zł za 100 kg niższa niż przed tygodniem, a także o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
Żywiec tej klasy w Polsce wyrażony w walucie unijnej kosztował 125,96 euro za 100 kg, czyli około 565,90 zł. Było to o 10% taniej niż średnio w Unii Europejskiej i o 4% taniej niż uzyskiwali producenci w Niemczech.
Cena na niemieckiej dużej giełdzie po raz kolejny utrzymała się na poziomie 1,27 euro za kg wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,70 zł.
Na targowiskach w Polsce cena prosiąt na przełomie października i listopada spadła o 2% do wartości 176,33 zł za sztukę. Była ona jednocześnie o 28% niższa niż przed miesiącem oraz o 27% niższa niż przed rokiem.
W ostatnim tygodniu października zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,51 zł za kg. Było to o 1 gr za kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 2 gr za kg drożej niż przed miesiącem, a także o 23% taniej niż przed rokiem.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ