Trzoda chlewna
RSS-
18-03-2015,14:35
Tuczyć własne czy kupione prosięta?
Czy w obecnej sytuacji rynkowej lepszym rozwiązaniem jest produkcja tuczników w cyklu zamkniętym czy może tucz kupionych warchlaków w wadze 30 kg? -
16-03-2015,8:10
Eksport wieprzowiny spadł o połowę. Producenci są jednak optymistami
Ubiegły rok nie był szczęśliwy dla branży mięsnej. Rosyjskie embargo na mięso i wykryte przypadki ASF zablokowały sprzedaż na rynki wschodnie i azjatyckie. -
13-03-2015,10:05
Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania mięsa
Przez pierwsze trzy dni przyjmowania wniosków na unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny wpłynęło 29 wniosków na 5,3 tys. ton mięsa - poinformował PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak. -
10-03-2015,13:40
Ministerstwo prosi ODR o pomoc w walce z ASF
Resort rolnictwa apeluje do Ośrodków Doradztwa Rolniczego o aktywne włączenie się w kampanię informacyjną, która ma zmniejszyć zagrożenie występowania wirusa ASF w kraju. -
06-03-2015,13:20
Bruksela dopłaci do przechowywania wieprzowiny. Od poniedziałku
Komisja Europejska formalnie zatwierdziła przepisy w sprawie dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego. -
05-03-2015,8:00
Hodowcy muszą być bardziej efektywni
Dlaczego duńscy hodowcy trzody chlewnej, mimo niskich cen, zarabiają na produkcji? Na tę sytuację wpływa jeden ważny czynnik i nie jest to na pewno polityka państwa czy lepsza genetyka.