Eksport wieprzowiny nie był tak niski od 2010 roku
Kraje Unii Europejskiej sprzedały w maju 114,7 tys. ton wieprzowiny. To o 14 proc. mniej niż przed rokiem i najgorszy wynik od 2010 roku.
Spadek dostaw eksperci tłumaczą m.in. wzrostem cen w porównaniu z poprzednimi miesiącami. A to oznacza zmniejszenie różnicy między stawkami towarów z UE i Stanów Zjednoczonych - informuje FAMMU/FAPA. Ponadto wyższa produkcja wieprzowiny w USA sprzyjała odzyskaniu wielu rynków utraconych w ostatnich 18 miesiącach z powodu epidemicznej biegunki świń.
Wieprzowina coraz droższa. W czerwcu ceny poszły w górę
Według Komisji Europejskiej od stycznia do końca maja Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich ok. 1.152 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem.
W strukturze towarowej największy udział miały podroby i tłuszcze (518 tys. ton) oraz mięso mrożone (500 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył żywca (44 proc. do 8 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (13 proc. do 69 tys. ton).
Głównymi odbiorcami wyrobów były kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Korea Południowa, Hongkong i Filipiny. Z kolei Rosja sprowadziła w pierwszych pięciu miesiącach tylko 5,6 tys. ton produktów (przede wszystkim słoniny, podrobów i przetworów) wobec ok. 52 tys. ton w tym samym okresie 2014 r.
Najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Państwa UE zakupiły z kolei w krajach trzecich 14,9 tys. wyrobów - o 1,1 proc. więcej niż przed rokiem. Najważniejszym dostawcą była tradycyjnie Szwajcaria.