Produkcja wieprzowiny wreszcie poszła w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
31-07-2015,9:10 Aktualizacja: 31-07-2015,10:03
A A A

W 2014 roku - po 7 latach spadku - w krajach Unii Europejskiej zaczęła odbudowywać się produkcja wieprzowiny. Przez rok poszła w górę o 2 proc. do 22,8 mln ton.

Większej wytwórczości sprzyjały niższe ceny pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - informuje FAMMU/FAPA. W latach 2015-16 Bruksela przewiduje więc kontynuację wzrostu produkcji.  

W pierwszym kwartale br. liczba ubojów trzody chlewnej w UE wzrosła - mimo niskich cen skupu - o 5,6 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem i aż o 18 proc. wobec średniej z lat 2010-14. To efekt zwiększenia liczebności prosiąt pod koniec ubiegłego roku.

półtusze, wieprzowina, ceny skupu, trzoda chlewna

W I kwartale 2015 r. ceny tusz wieprzowych były niższe

Średnia cena skupu tuszy wieprzowej w I kwartale 2015 r. była o 11 proc. niższa niż w tym samym czasie w 2014 r. Tak wynika z danych przedstawionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas posiedzenia Krajowej Rady Klasyfikacji Tusz...

Produkcja poszła w górę we wszystkich państwach liczących się na unijnym rynku wieprzowiny - najbardziej w Hiszpanii (11,7 proc.) i Polsce (6,6 proc.), a ponadto w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. U nas wytwórczość wzrosła przede wszystkim z powodu zwiększenia produkcji i importu prosiąt przy spadku wagi poubojowej.

Mimo tańszych pasz niektórzy producenci trzody będą w tym roku zmagali się jednak z problemami finansowymi bowiem niskie ceny skupu żywca nie zrekompensują kosztów produkcji. W kolejnych miesiącach br. eksperci przewidują, że wzrost produkcji netto wieprzowiny spowolni.

Od kwietnia do grudnia liczba ubojów wzrośnie prawdopodobnie już tylko o 1,8 proc. rok do roku. W całym br. produkcja może pójść w górę o ok. 3 proc., ale w przyszłym już tylko o niespełna 1 proc.

W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny obniżył się w skali roku o ok. 13 proc. do 1,9 mln ton ze względu na rosyjskie embargo. W 2015 r. i 2016 r. analitycy z KE przewidują jednak odbudowę sprzedaży odpowiednio o 7 i 8 proc. Sprzyjać temu będzie wyższa produkcja, konkurencyjność unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara) i wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich.

Znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym sprawiły, że ceny wieprzowiny w UE spadły w 2014 roku poniżej 5-letniej średniej. Stawki leciały w dół również na początku br. i w marcu KE wprowadziła na 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania mięsa, by przywrócić równowagę rynkową. W kwietniu ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie poszły w górę do 153 euro za 100 kilogramów. To jednak wciąż 4 proc. poniżej średniej z lat 2010-14.

Wzrost produkcji wpłynął na większe spożycie wieprzowiny w UE. Przed rokiem każdy mieszkaniec UE zjadł średnio 41 kg mięsa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA