Produkcja wieprzowiny wreszcie poszła w górę
W 2014 roku - po 7 latach spadku - w krajach Unii Europejskiej zaczęła odbudowywać się produkcja wieprzowiny. Przez rok poszła w górę o 2 proc. do 22,8 mln ton.
Większej wytwórczości sprzyjały niższe ceny pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - informuje FAMMU/FAPA. W latach 2015-16 Bruksela przewiduje więc kontynuację wzrostu produkcji.
W pierwszym kwartale br. liczba ubojów trzody chlewnej w UE wzrosła - mimo niskich cen skupu - o 5,6 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem i aż o 18 proc. wobec średniej z lat 2010-14. To efekt zwiększenia liczebności prosiąt pod koniec ubiegłego roku.
W I kwartale 2015 r. ceny tusz wieprzowych były niższe
Produkcja poszła w górę we wszystkich państwach liczących się na unijnym rynku wieprzowiny - najbardziej w Hiszpanii (11,7 proc.) i Polsce (6,6 proc.), a ponadto w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. U nas wytwórczość wzrosła przede wszystkim z powodu zwiększenia produkcji i importu prosiąt przy spadku wagi poubojowej.
Mimo tańszych pasz niektórzy producenci trzody będą w tym roku zmagali się jednak z problemami finansowymi bowiem niskie ceny skupu żywca nie zrekompensują kosztów produkcji. W kolejnych miesiącach br. eksperci przewidują, że wzrost produkcji netto wieprzowiny spowolni.
Od kwietnia do grudnia liczba ubojów wzrośnie prawdopodobnie już tylko o 1,8 proc. rok do roku. W całym br. produkcja może pójść w górę o ok. 3 proc., ale w przyszłym już tylko o niespełna 1 proc.
W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny obniżył się w skali roku o ok. 13 proc. do 1,9 mln ton ze względu na rosyjskie embargo. W 2015 r. i 2016 r. analitycy z KE przewidują jednak odbudowę sprzedaży odpowiednio o 7 i 8 proc. Sprzyjać temu będzie wyższa produkcja, konkurencyjność unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara) i wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich.
Znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym sprawiły, że ceny wieprzowiny w UE spadły w 2014 roku poniżej 5-letniej średniej. Stawki leciały w dół również na początku br. i w marcu KE wprowadziła na 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania mięsa, by przywrócić równowagę rynkową. W kwietniu ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie poszły w górę do 153 euro za 100 kilogramów. To jednak wciąż 4 proc. poniżej średniej z lat 2010-14.
Wzrost produkcji wpłynął na większe spożycie wieprzowiny w UE. Przed rokiem każdy mieszkaniec UE zjadł średnio 41 kg mięsa.