Chiny zwiększą import wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-08-2015,10:00 Aktualizacja: 30-07-2015,11:30
A A A

W ciągu ostatnich 18 miesięcy Chiny znacznie zmniejszyły pogłowie trzody chlewnej, które jest o 57 mln sztuk niższe niż dwa lata temu. W tym samym czasie liczba loch zmalała aż o 10,3 mln sztuk.

W związku z tą sytuacją w Chinach znacznie wzrosła cena skupu trzody chlewnej, nawet o 100 dolarów na jednym tuczniku.

Analitycy Rabobanku uważają, że przyczyni się to do znacznego wzrostu importu wieprzowiny przez ten kraj. Prawdopodobnie będzie on zauważalny już w drugiej połowie 2015 roku. Najbardziej skorzystają na nim Unia Europejska oraz Stany Zjednoczone.

Jak informuje Jim Long, prezydent i dyrektor generalny firmy genetyczna Genesus Genetics różnica w cenie wagi żywej w USA i w Chinach wynosi obecnie $175 za tucznika. Jego zdaniem to jest najlepszy moment na to, aby wysłać tam pierwsze kontenery z wieprzowiną.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA