Chiny zwiększą import wieprzowiny
W ciągu ostatnich 18 miesięcy Chiny znacznie zmniejszyły pogłowie trzody chlewnej, które jest o 57 mln sztuk niższe niż dwa lata temu. W tym samym czasie liczba loch zmalała aż o 10,3 mln sztuk.
W związku z tą sytuacją w Chinach znacznie wzrosła cena skupu trzody chlewnej, nawet o 100 dolarów na jednym tuczniku.
Analitycy Rabobanku uważają, że przyczyni się to do znacznego wzrostu importu wieprzowiny przez ten kraj. Prawdopodobnie będzie on zauważalny już w drugiej połowie 2015 roku. Najbardziej skorzystają na nim Unia Europejska oraz Stany Zjednoczone.
Jak informuje Jim Long, prezydent i dyrektor generalny firmy genetyczna Genesus Genetics różnica w cenie wagi żywej w USA i w Chinach wynosi obecnie $175 za tucznika. Jego zdaniem to jest najlepszy moment na to, aby wysłać tam pierwsze kontenery z wieprzowiną.