Trzoda chlewna
RSS-
24-11-2015,14:00
Czerwone mięso powoduje raka? Negatywna kampania szkodzi producentom świń
Czerwone mięso w tym głównie wieprzowina i wołowina po raz kolejny zostały obwinione o wszystkie grzechy tego świata. Zdaniem Międzynarodowej Agencji Badania Raka jego nadmiar wywołuje nowotwory. Czy na pewno? -
24-11-2015,10:35
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny po nowym roku
W marcu - podczas pierwszej operacji stosowania dopłat - z rynku wycofano 64 tysiące ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa do magazynów wprowadziły Dania i Hiszpania. -
21-11-2015,9:00
Zużycie paszy przez świnie mniejsze dzięki selekcji genomowej?
Pasza stanowi największy koszt produkcji trzody chlewnej. Dlatego hodowcy nieustannie dążą do ograniczenia jej zużycia na 1 kg przyrostu masy ciała zwierząt. Okazuje się również, że parametr ten jest także ważnym narzędziem dla firm genetycznych. -
20-11-2015,15:10
Tuczniki będą przebywać w nowej chlewni. Budowa obiektu trwała trzy lata
1500 tuczników będzie przebywać w nowej tuczarni. Obiekt ma 90 metrów długości i 16 m szerokości. Z zewnątrz został pokryty poliuretanowymi płytami warstwowymi. Kojce zostały wyposażone w tubomaty i poidła smoczkowe. -
19-11-2015,20:00
Wirus PED jest nadal problemem amerykańskich ferm świń
Wirus PED nie pozwala o sobie zapominać amerykańskim hodowcom trzody chlewnej. Jak donosi portal Pig Progress mimo spadku zakażonych sztuk o 44 proc. w stosunku do ubiegłego roku nadal stanowi on poważne zagrożenie. -
19-11-2015,8:25
Wieprzowina znów najbardziej taniała
Komisja Europejska podała najnowsze dane dotyczące rynku mięsa we Wspólnocie i na światowych rynkach. Najbardziej w dół ponownie poleciały stawki za wieprzowinę.