Trzoda chlewna
RSS-
17-11-2015,10:45
Producentom trzody chlewnej nie sprzyja sytuacja na rynku
Z powodu letnich upałów wydłużył się proces tuczenia części zwierząt, a z kolei niskie jesienne temperatury przyspieszyły proces przybierania zwierząt na wadze. Więcej więcej surowca trafia więc obecnie na rynek. -
16-11-2015,14:40
Spadnie pogłowie świń, wieprzowina podrożeje
Eksperci oceniają, że w związku z możliwym wzrostem cen zbóż i pasz po mniejszych zbiorach i ewentualnym zawężeniem relacji cen trzody do cen zbóż i pasz, pogłowie trzody może w najlepszym wypadku wynieść w grudniu 2015 r. około 11 mln sztuk. -
12-11-2015,15:00
Wpływ temperatury powietrza na zdrowie prosiąt
Temperatura otoczenia dla prosiąt jest wyższa od tej dla loch. Dlatego hodowca powinien zapewnić im w pierwszych trzech dniach po porodzie temperaturę 32-34 ºC. -
12-11-2015,11:50
Ognisko ASF na Ukrainie. 274 świnie zostały zabite
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) poinformowała o wykryciu kolejnego ogniska afrykańskiego pomoru świń na Ukrainie. Tym razem wirus został wykryty w chlewni w centralnej części tego kraju. -
11-11-2015,10:50
Konferencja prasowa z udziałem grup producenckich trzody
W Polsce obecna sytuacja sektora trzody chlewnej jest trudna. Dlatego Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza zorganizowała spotkanie z przedstawicielami grup producenckich trzody, aby omówić sytuację tego sektora oraz przedstawić sposoby na jego poprawę. -
10-11-2015,16:30
Musimy zmienić technologię produkcji świń
Europa, ale także cały świat wymusza na hodowcach świń nieustanną pracę nad poprawą wyników. Dlatego wszyscy, którzy nie zmienią technologii produkcji najpóźniej za 10 lat przestaną funkcjonować na rynku.