Trzoda chlewna
RSS-
31-03-2016,16:10
Zdrowie prosiąt poprzez jelita
U prosiąt nabłonek jelitowy poza trawieniem i wchłanianiem składników pokarmowych zapewnia zwierzęciu również pewną ochronę. Uważa się, że układ immunologiczny jelit to pierwsza bariera przed patogenami. -
31-03-2016,15:00
Tuczniki już nie drożeją
Żywiec wieprzowy w skupie po świętach już nie drożeje. Zakłady mięsne tłumaczą to mniejszym zainteresowaniem konsumentów tym mięsem. Ponadto niektórzy przetwórcy obniżyli ceny produktów w sieciach handlowych. -
31-03-2016,10:40
Lochy wymagają pomocy
Wprowadzając u loch kontrolę porodów można poprawić wiele wskaźników rozrodu, na przykład liczbę żywo urodzonych prosiąt w miocie. Kontrola porodów przyczynia się również do poprawy zdrowia loch. -
31-03-2016,9:00
Duńskie prosięta - skąd się biorą?
Struktura gospodarstw utrzymujących świnie w Danii pokazuje, że podobna liczba chlewni zajmuje się tam albo produkcją tuczników, albo prosiąt lub produkuje w cyklu zamkniętym. Ta struktura według danych z roku 2014 rozkłada się mniej więcej pół na pół. -
29-03-2016,18:20
Tuczniki nadal przynoszą zysk
Tuczniki w gospodarstwie Aleksandry oraz Ignacego Cichońskich były od zawsze. Obecnie ich cena skupu jest na granicy opłacalności, ale nadal przynosi zysk i pozwala myśleć o dalszej produkcji świń. -
29-03-2016,8:05
Polska wieprzowina czeka na otwarcie azjatyckich rynków
Eksperci zapewniają, że polskie służby stale walczą z afrykańskim pomorem świń i kontrolują sytuację. Trwają rozmowy o otwarciu rynków z partnerami z Azji.