Tuczniki coraz droższe. Majówka zrobiła swoje
Cena skupu żywca wieprzowego w Polsce po majowym weekendzie rośnie. W transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej tuczniki były droższe o 20 groszy.
Wyższe ceny skupu tuczników są spowodowane wyższym kursem Euro, wzrostem notowań w Niemczech oraz wysokim popytem na surowiec związanym z większą konsumpcją wieprzowiny w czasie długiego weekendu. Wpływ na tę sytuację zdaniem ekspertów KZP-PTCH ma także trwająca likwidacja produkcji w małych i nieefektywnych gospodarstwach.
Cena tuczników rośnie
Uboje tuczników w ciągu tego tygodnia zmalały z powodu długiego weekendu stąd hodowcy mogą się spodziewać jeszcze wyższych cen skupu. Niektórzy z nich mogą więc wstrzymywać sprzedaż tuczników co oznacza, że w ciągu najbliższych dni surowca może brakować.
Tuczniki w większości krajów Unii Europejskiej w ubiegłym tygodniu były droższe. Sygnał do podwyżek dały tradycyjnie notowania niemieckie. 4 maja ustalono tam cenę na poziomie 1,38 Euro za kilogram wagi bitej ciepłej czyli ok. 6,05 zł/kg. Oznacza to wzrost ceny o 6 eurocentów w stosunku do poprzedniego tygodnia. Podwyżki cen skupu trzody chlewnej odnotowano także we Francji.
Wyższe ceny skupu tuczników w krajach Wspólnoty wynikają także ze wzmożonego eksportu wieprzowiny do Chin. W marcu był on dwukrotnie wyższy niż w tym samym czasie przed rokiem, a UE pozostaje głównym dostawcą tego mięsa na rynki azjatyckie.