Tuczniki coraz droższe. Majówka zrobiła swoje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-05-2016,10:00 Aktualizacja: 05-05-2016,9:50
A A A

Cena skupu żywca wieprzowego w Polsce po majowym weekendzie rośnie. W transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej tuczniki były droższe o 20 groszy.

Wyższe ceny skupu tuczników są spowodowane wyższym kursem Euro, wzrostem notowań w Niemczech oraz wysokim popytem na surowiec związanym z większą konsumpcją wieprzowiny w czasie długiego weekendu. Wpływ na tę sytuację zdaniem ekspertów KZP-PTCH ma także trwająca likwidacja produkcji w małych i nieefektywnych gospodarstwach.

cena tuczników, wzrost cen, wieprzowina

Cena tuczników rośnie

Wzrost cen żywca jest spowodowany zbliżającym się długim weekendem majowym. Na rynku niemieckim w dniu 27 kwietnia ustalono cenę na poziomie 1,32 euro za kilogram, co oznacza wzrost o 4 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia – informuje...

Uboje tuczników w ciągu tego tygodnia zmalały z powodu długiego weekendu stąd hodowcy mogą się spodziewać jeszcze wyższych cen skupu. Niektórzy z nich mogą więc wstrzymywać sprzedaż tuczników co oznacza, że w ciągu najbliższych dni surowca może brakować.

Tuczniki w większości krajów Unii Europejskiej w ubiegłym tygodniu były droższe. Sygnał do podwyżek dały tradycyjnie notowania niemieckie. 4 maja ustalono tam cenę na poziomie 1,38 Euro za kilogram wagi bitej ciepłej czyli ok. 6,05 zł/kg. Oznacza to wzrost ceny o 6 eurocentów w stosunku do poprzedniego tygodnia. Podwyżki cen skupu trzody chlewnej odnotowano także we Francji.

Wyższe ceny skupu tuczników w krajach Wspólnoty wynikają także ze wzmożonego eksportu wieprzowiny do Chin. W marcu był on dwukrotnie wyższy niż w tym samym czasie przed rokiem, a UE pozostaje głównym dostawcą tego mięsa na rynki azjatyckie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA