Inne
RSS-
05-01-2018,8:10
Wieprzowina goni mięso drobiowe
Zgodnie z nowymi prognozami produkcja drobiu w minionym roku wzrosła o 0,9 proc. do 118,2 mln ton. Z kolei wytwórczość wieprzowiny ma tymczasem wynieść 117 mln ton, co oznacza, że dystans pomiędzy tymi rodzajami mięsa zmniejszy się o 200 tys. ton. -
17-12-2017,9:00
Jak przygotować krowę do laktacji? Zapraszamy na konferencję
Jak przygotować krowę do laktacji? To temat corocznej konferencji z cyklu Nauka - Praktyce. Odbędzie się ona w marcu 2018 roku w Krakowie. Organizatorzy zapraszają na nią hodowców, doradców żywieniowych, zootechników a także lekarzy weterynarii. -
13-12-2017,11:00
Produkty od ras rodzimych są smaczne i zdrowe
Znak Polska Rasa Rodzima został opracowany w ramach projektu pt. kierunki wykorzystania oraz ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju. Ma on na celu promocję produktów pochodzących z ras rodzimych. -
13-12-2017,10:30
Mięso, mleko, jajka, sery. Tego nie wwieziesz do Polski ze wschodu
Produkty pochodzenia zwierzęcego jak mięso, mleko, jajka czy sery nie mogą być przywożone ze wschodu do naszego kraju. Służby graniczne konfiskują tę żywność, która później zostaje poddana utylizacji. -
11-12-2017,11:40
Branża mięsna z niepokojem patrzy w przyszłość. Najwięcej straci na Breksicie
Hodowcy z coraz większym niepokojem patrzą w przyszłość. Jeśli Wielka Brytania wyjdzie z Unii Europejskiej bez okresu przejściowego zaczną obowiązywać taryfy Światowej Organizacji Handlu. Wołowina i wieprzowiną sporo potanieją. -
09-12-2017,14:00
Ubój rytualny. Organizacje nie chcą zmian przepisów, a resort milczy
W latach 2005-2016 sprzedaż polskiej wołowiny zwiększyła się prawie trzykrotnie. Tylko w ubiegłym roku wzrost eksportu wyniósł 497 tys. ton, a w obecnym osiągnie blisko 600 tys. ton. To dzięki otwarciu m.in. rynków krajów muzułmańskich.