Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 9 pasujących wyników.
FAO: na świecie wzrośnie produkcja i konsumpcja mięsa
Światowa produkcja mięsa w 2015 roku wzrośnie - przede wszystkim za sprawą drobiu i wieprzowiny - o 1,1 proc. do 318,8 mln ton, a konsumpcja o 1,1 proc. do 317,7 mln ton. Produkcja mięsa drobiowego...
więcejKurczak to ulubione mięso dzieci i broń w walce z otyłością
Już co piąty polski uczeń ma nadwagę, a dzieci w naszym kraju należą do najszybciej tyjących w Europie. Poza skłonnościami genetycznymi oraz brakiem ruchu przyczyną tego jest nieodpowiednia...
więcejPolacy stawiają na kurczaka. Niska cena nie jest najważniejsza
W ubiegłym roku - po raz pierwszy w historii - drób wyprzedził wieprzowinę i jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa na świecie. Nie inaczej jest w Polsce - na kurczaka stawia dwie trzecie...
więcejRozwój lepiej, konsumpcja słabiej
Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej ma do roku 2025 wzrastać, ale konsumpcja mięsa drobiowego ma raczej pozostać na stałym poziomie. Raport przygotowany prze unijnych ekspertów...
więcejSpożycie mięsa rośnie w szybkim tempie
Szybki wzrost konsumpcji wołowiny i drobiu szczególnie dotyczy państw Afryki Subsaharyjskiej, gdzie notuje się duży przyrost ludności. Prognozuje się, że w 2025 r. w porównaniu ze...
więcejUnia produkuje coraz więcej mięsa koziego i owczego
W ubiegłym roku - po latach spadków - kraje Unii Europejskiej zwiększyły o 4,4 proc. do 953 tys. ton produkcję mięsa owczego i koziego. Eksperci z Brukseli uważają, że w bieżącym roku...
więcejEksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa. W nadmiarze może szkodzić
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie...
więcejPolacy stawiają na wieprzowinę i drób
Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Konsumpcja wołowiny jest niska i wynosi...
więcejNadciąga "bezmięsna rewolucja"
W Chinach rośnie rynek roślinnych zamienników mięsa. Wzrost napędza z jednej strony epidemia ASF, a z drugiej związana z buddyzmem tradycja kulinarna, w której wegetariańskie imitacje...
więcej