Mało chętnych na polskie jaja. Eksport mocno leci w dół

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-05-2017,12:15 Aktualizacja: 04-05-2017,12:35
A A A

W pierwszych miesiącach bieżącego roku wciąż widoczne jest spowolnienie tempa wzrostu eksportu jaj spożywczych z Polski na rynki Unii Europejskiej i krajów trzecich.

Pierwsze wyraźne oznaki relatywnie niskiej dynamiki wywozu można było już zauważyć w drugiej połowie 2016 r. - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Analiza handlu za styczeń i luty wskazuje, że sprzedaż zagraniczna była o jedną czwartą niższa niż o tej porze przed rokiem.

GUS: w 2016 r. kura nioska zniosła średnio 219 jaj

W ubiegłym roku kura nioska zniosła średnio 219 jaj - podał w piątek Główny Urząd Statystyczny. Z danych Urzędu wynika, że spożycie jaj w Polsce spadło w latach 2005-2015 z 215 do 144 rocznie. Według danych przedstawionych przez Urząd, w...

Według wstępnych danych w pierwszym miesiącu wyeksportowano 18,1 tys., a w drugim 16,1 tys. ton jaj, czyli odpowiednio o 21 i 27 proc. mniej rok do roku.   

- Mimo gorszych wyników w handlu zagranicznym na początku roku, nie należy wykluczać ożywienia dynamiki eksportu w kolejnych miesiącach. W 2016 roku, po dobrze zapowiadającym się początku (wysoki wolumen eksportu w styczniu i lutym), w kolejnych miesiącach sytuacja eksporterów stale się pogarszała, a najniższe wyniki sprzedaży rejestrowano w drugim półroczu. Odmienne relacje wystąpiły natomiast w 2015 r. - mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista KIPDiP.

Zdaniem eksperta, na słabszy wynik sprzedaży w styczniu i lutym - poza niższym zainteresowaniem importem polskich jaj przez kluczowych odbiorców w UE - z pewnością wpłynął brak realizacji większych transakcji handlowych z odbiorcami w krajach trzecich.

Według wstępnych danych statystycznych zarejestrowano bowiem wywóz tylko do Szwajcarii. W  kolejnych miesiącach należy się spodziewać realizacji nowych kontraktów poza Wspólnotę.  

Na początku 2017 r. zauważalne są zmiany w strukturze geograficznej naszego eksportu jaj. Prawie 90 proc. wywozu trafiło bowiem do siedmiu aktualnie największych odbiorców: Holandii, Niemiec, Węgier, Francji, Czech, Włoch i Rumunii.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA