Hodowcy drobiu mogą mieć problem z finansowaniem inwestycji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-05-2023,9:35 Aktualizacja: 30-05-2023,9:32
A A A

Drobiarze alarmują, że wprowadzenie obowiązkowego stosowania tzw. wskaźników białkowych w żywieniu drobiu, doprowadzi do utraty konkurencyjności polskiego mięsa drobiowego i spowoduje załamanie się całego sektora.

Sektor drobiarski, ze względu na wiele problemów, jakie go dotknęły w ostatnich latach, jest pod szczególną uwagą banków zaangażowanych w finansowanie tej produkcji.

Wprowadzenie wskaźników białkowych istotnie zwiększających koszty produkcji i prowadzących do ograniczenia konkurencyjności sektora, z pewnością zostanie uznane jako dodatkowe ryzyko związane z finansowaniem produkcji drobiarskiej.

drobiarze, drób, białko paszowe, cel wskaźnikowy dla białka paszowego, GMO, nonGMO, polskie białko, śruta sojowa, drób

Mięso drobiowe będzie droższe?

Drobiarze alarmują, że wprowadzenie obowiązkowego stosowania tzw. wskaźników białkowych w żywieniu drobiu, doprowadzi do utraty konkurencyjności polskiego mięsa drobiowego i spowoduje załamanie się całego sektora. Hodowcy drobiu podkreślają,...

Ryzyko to będzie prowadzić do ograniczenia zaangażowania banków w tym obszarze lub oferowania finansowania po znacznie wyższych kosztach.

"Wstrzymanie lub ograniczenie akcji kredytowej to olbrzymie ryzyko upadłości podmiotów korzystających z finansowania bankowego" podkreśla Porozumienie Rolnicze Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich.

Większy import aminokwasów z Chin

Ograniczenie importu śruty sojowej z USA oraz Ameryki Południowej będzie związane z koniecznością znacznego zwiększenia importu aminokwasów w Chin, które są niezbędne przy stosowaniu krajowych komponentów białkowych.

"W takiej sytuacji trudno mówić o zmitygowaniu ryzyka związanego z ograniczeniem lub przerwaniem łańcuchów dostaw importowanych składników paszowych" pisze porozumienie.

Wspólny program UE

drobiarze, drób, białko paszowe, cel wskaźnikowy dla białka paszowego, GMO, nonGMO, polskie białko, śruta sojowa, drób

Konkurencyjność produkcji drobiarskiej może istotnie zmaleć

Drobiarze alarmują, że wprowadzenie obowiązkowego stosowania tzw. wskaźników białkowych w żywieniu drobiu, doprowadzi do utraty konkurencyjności polskiego mięsa drobiowego i spowoduje załamanie się całego sektora. Polska jest największym w...

Budowanie suwerenności białkowej, zdaniem drobiarzy, powinno być oparte o strategię UE w tym zakresie.

Komisja Europejska od wielu lat pracuje nad wdrożeniem programu rozwoju białka roślinnego w UE.

"W odróżnieniu od proponowanego rozwiązania, polegającego na ustawowym obowiązku wykorzystywania w określonym procencie komponentów białkowych pochodzących wyłącznie z Polski, wspólny program rozwoju tego sektora w UE, pozwoliłby na zachowanie takich samych reguł pomiędzy poszczególnymi państwami członkowskimi i uniknięcia różnic w kosztach produkcji" czytamy w piśmie porozumienia.

Konkurowanie produkcją wegetariańską

W ostatnich latach w wielu krajach UE następuje dynamiczny rozwój rynku produktów wegetariańskich. Do ich wytwarzania bardzo często wykorzystywana jest soja kupowana w Polsce.

"Przy wprowadzeniu obowiązkowych wskaźników białkowych krajowe firmy, zobowiązane do wypełnienia wymagań, będą musiały przebijać oferty cenowe zachodnich firm powodując, że koszty produkcji pasz w Polsce będą niewspółmierne do kosztów firm z innych państw UE produkujących na potrzeby produkcji drobiarskiej" czytamy w piśmie porozumienia.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA