Mięso drobiowe będzie droższe?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-05-2023,9:50 Aktualizacja: 30-05-2023,9:27
A A A

Drobiarze alarmują, że wprowadzenie obowiązkowego stosowania tzw. wskaźników białkowych w żywieniu drobiu, doprowadzi do utraty konkurencyjności polskiego mięsa drobiowego i spowoduje załamanie się całego sektora.

Hodowcy drobiu podkreślają, że zwiększenie ilości stosowanych materiałów typu bobik, groch, słonecznik czy rzepak doprowadzi do pogorszenia się statusu zdrowotnego zwierząt oraz pogorszy opłacalność produkcji.

Zwiększenie krajowych komponentów białkowych będzie bowiem prowadzić do pogorszenia dobrostanu zwierząt (mokra ściółka, biegunki) i konieczności częstszych terapii antybiotykami, co jest w sprzeczności zarówno ze strategią branży, jak i polityki UE.

drobiarze, drób, białko paszowe, cel wskaźnikowy dla białka paszowego, GMO, nonGMO, polskie białko, śruta sojowa, drób

Konkurencyjność produkcji drobiarskiej może istotnie zmaleć

Drobiarze alarmują, że wprowadzenie obowiązkowego stosowania tzw. wskaźników białkowych w żywieniu drobiu, doprowadzi do utraty konkurencyjności polskiego mięsa drobiowego i spowoduje załamanie się całego sektora. Polska jest największym w...

"W konsekwencji będzie to prowadzić do pogorszenia jakości żywca, spowoduje wzrost kosztów produkcji, obniży konkurencyjność naszego drobiu na rynku europejskim oraz rynkach państw trzecich" podkreślają przedstawiciele Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich.

Drobiarze uważają, że niezbędne są dalsze prace badawcze i wsparcie projektów w zakresie stosowania krajowych komponentów białkowych.

Wzrost ceny mięsa drobiowego

Wskaźniki białkowe spowodują wzrost cen mięsa drobiowego na półkach sklepowych. Koszt paszy stanowi około 70% wszystkich wydatków ponoszonych na produkcję.

Hodowcy drobiu będą musieli uwzględnić ten zwiększony koszt w cenie żywca.

drobiarze, drób, białko paszowe, cel wskaźnikowy dla białka paszowego, GMO, nonGMO, polskie białko, śruta sojowa, drób

Drobiarze przeciwko wskaźnikom białkowym w żywieniu drobiu

Sygnatariusze Porozumienia Rolniczego Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich wyrażają bardzo stanowczy protest przeciwko propozycji wprowadzenia obowiązkowego celu wskaźnikowego dla białka paszowego. Wskaźnik białkowy zaprezentowano w projekcie...

Mięso drobiowe jest chętnie wybierane przez konsumentów i zaliczane do podstawowego koszyka zakupowego.

"Wzrost jego ceny to kolejny impuls inflacyjny w obszarze szczególnie wrażliwym dla konsumentów. W sytuacji podwyższenia kosztów produkcji tylko w Polsce, należy liczyć się z sytuacją zwiększenia importu taniego mięsa drobiowego wytworzonego w oparciu o pasze GMO" czytamy w komunikacie porozumienia.

Ograniczenie produkcji pasz

Utrata konkurencyjności oraz rynków zbytu będzie prowadziła do ograniczenia krajowej produkcji drobiarskiej. Na jej cele zużywamy ponad 17 mln ton, czyli ponad 60% ogółu produkcji zbóż.

"Spadek zapotrzebowania na surowce do produkcji pasz spowoduje obniżenie cen na zboża w warunkach stale rosnących kosztów produkcji" podkreśla porozumienie.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA