Drób
RSS-
26-04-2017,14:20
Załamał się polski eksport piskląt brojlerów
Dynamiczny spadek w handlu zagranicznym pisklętami kurcząt rzeźnych ma swoje źródła przede wszystkim w administracyjnym zamknięciu lub ograniczeniu dostępu do niektórych rynków, co jest związane z grypą ptaków. -
25-04-2017,14:40
Eksport drobiu rośnie, ale producentom daleko do euforii
Dynamiczny wzrost (14,5 proc.) wolumenu wywozu drobiu nie przekłada się na równie okazały wzrost przychodów. Polskie firmy sprzedały za granicę w pierwszych dwóch miesiącach br. mięso za ponad 266 mln euro, a to tylko 2,7 procent więcej niż przed rokiem. -
24-04-2017,13:40
Poprawia się sytuacja producentów jaj. Ceny ciągle rosną
Dane prezentowane przez Komisję Europejską dla poszczególnych krajów wskazują na znaczne wahania cenowe i niekoniecznie odzwierciedlają faktyczną sytuację na rynkach. W 13 tygodniu br. jaja najtańsze były w Wielkiej Brytanii, a najdroższe w Szwecji. -
22-04-2017,8:00
Drób z Polski staje przed ogromną szansą
Drób jest najchętniej spożywanym mięsem przez mieszkańców Singapuru. Tym bardziej cieszy fakt, że trwają zaawansowane rozmowy w sprawie dopuszczeniu na tamtejszy rynek mięsa drobiowego z Polski. -
21-04-2017,11:30
Produkcja kurcząt znowu pójdzie w górę. Najwięksi gracze rosną w siłę
Globalny eksport mięsa kurcząt pójdzie w górę już drugi rok z rzędu o ok. 4,5 proc. do rekordowego poziomu 11,2 mln ton. Wysyłki zwiększą czołowi eksporterzy - Brazylia i USA, którzy mają łącznie trzy czwarte udziału w światowym wywozie. -
16-04-2017,8:00
15 jaj w okresie Wielkanocy. Tyle zjada przeciętny Polak
Jajka nierozłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Nic dziwnego, bo właśnie w tym czasie zjadamy ich najwięcej w całym roku. Zapotrzebowanie na jajka w tym okresie jest większe nawet o 50-70 proc.