Drób
RSS-
14-06-2017,13:50
Rosną ceny skupu brojlerów oraz mięsa drobiowego
Rosnące stawki bardzo cieszą polskich producentów brojlerów, którzy po fatalnych warunkach rynkowych w kwietniu, w maju mogli liczyć jedynie na stabilizacje i niewielkie wzrosty cen. -
13-06-2017,11:40
Na pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" nie mogło zabraknąć drobiu
Polskie produkty drobiowe są jednymi z najbardziej docenianych nie tylko w całej Unii Europejskiej, ale również w krajach trzecich. KRD-IG promuje zalety tego gatunku mięsa podkreślając jego rolę w zrównoważonej diecie. -
12-06-2017,10:15
Dokumentowanie stad drobiu jest obowiązkowe
Rolniczy samorząd z Wielkopolski chce, by posiadacze drobiu dokumentowali przeglądów stad raz w miesiącu, a nie codziennie jak jest teraz. Przeciwny takiemu rozwiązaniu jest jednak główny lekarz weterynarii. -
06-06-2017,10:50
Bez klatek ceny jaj mocno pójdą w górę
Decyzje sieci handlowych, hotelowych i restauracyjnych o wycofaniu jaj klatkowych mogą doprowadzić do tego, że Polska z dużego europejskiego eksportera stanie się importerem. W Polsce może pojawić się sporo towaru, na przykład z Ukrainy. -
01-06-2017,14:55
Najwięcej jaj wciąż produkuje się w systemach klatkowych
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz sporządziła analizę struktury produkcji jaj w UE wraz z charakterystyką tendencji obserwowanych w ostatnich latach na poszczególnych rynkach w odniesieniu do systemów utrzymania towarowych kur nieśnych. -
30-05-2017,13:30
Antybiotyki w leczeniu drobiu. Czy można je ograniczyć?
Bioasekuracja to alternatywa dla stosowania antybiotyków. Kluczem do sukcesu, którym jest ograniczanie stosowania tych środków w produkcji drobiu jest jej przestrzeganie.