Drób
RSS-
02-05-2018,10:25
Polski drób dopuszczony na tajwański rynek
Zgodnie z informacją uzyskaną od służby weterynaryjnej Tajwanu BAPHIQ dopuszczony został import każdego rodzaju drobiu pochodzącego z uboju dokonanego od 19 kwietnia 2018 r. włącznie. -
26-04-2018,12:45
Produkcja piskląt brojlerów bije rekordy
Po trzech miesiącach bieżącego roku wyprodukowano w Polsce już o prawie 20 procent piskląt więcej niż przed rokiem, a produkcja mięsa drobiowego wzrosła w ostatnich dziesięciu latach o ponad 100 procent. -
25-04-2018,11:30
Nie używajcie jaj z chowu klatkowego. Organizacje walczą z koncernami
Od 2016 roku Open Wing Alliance prowadzi kampanie przeciwko światowym koncernom. Ich celem jest doprowadzenie na całym świecie do zniesienia chowu klatkowego kur niosek, dzięki publicznemu wywieraniu nacisku na firmy. -
20-04-2018,11:30
Kury też mogą być... optymistkami. Wszystko zależy od środowiska
Według szwedzkich naukowców zwierzętom w podtrzymaniu optymistycznego nastawienia do życia pomaga świadomość przebywania w środowisku zapewniającym różnorodne możliwości działania i wynikające z niej poczucie panowania nad otoczeniem -
18-04-2018,14:30
Eksport jaj dramatycznie spada
Na duże spadki unijnego eksportu jaj w skorupkach wpływa wiele czynników, które zdominowały rynek - m.in. afera fipronilowa i problemy sanitarno-weterynaryjne producentów oraz grypa ptaków w Europie. -
04-04-2018,12:20
Drobiarze odpowiadają ekologom. Duże fermy bardziej przyjazne dla środowiska
Dzięki najnowocześniejszym technologiom stosowanym przez producentów, duże fermy - w przeliczeniu na ptaka - produkują mniej obornika, ścieków oraz zużywają mniej wody niż w przypadku chowu tradycyjnego.