Jaj w Polsce nie zabraknie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-12-2024,9:50 Aktualizacja: 30-12-2024,9:51
A A A

– Rynek wewnętrzny jest dla polskich producentów jaj priorytetowy dlatego jeśli zajdzie taka potrzeba można oczekiwać, że producenci zmniejszą eksport, by zaspokoić potrzeby krajowe – zapewnia Katarzyna Gawrońska, dyrektorka KIPDiP.

Na rynku drobiu rolę wskaźników wyprzedzających koniunktury pełnią wylęgi piskląt oraz nakłady jaj wylęgowych.

Na podstawie tych danych analitycy prognozują sytuację rynkową oraz między innymi kierunek i skalę zmian cen jaj.

W pierwszych 10 miesiącach tego roku, od stycznia do października, wyprodukowano 26,9 mln sztuk piskląt tak zwanych towarowych kur nieśnych, czyli ptaków wykorzystywanych do produkcji jaj na wielkich fermach.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1

Grypa ptaków: wybuchło 47. ognisko choroby

Grypa ptaków została potwierdzona w stadzie gęsi reprodukcyjnych. Wirus zabił w tym roku już 3 140 691 sztuk drobiu. Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu na terytorium Polski 47. w 2024 roku ogniska wysoce zjadliwej...

Było to o 3,8 mln sztuk mniej niż w analogicznym okresie zeszłego roku, czyli na rynku pojawiło się aż o 12,4% mniej młodych kur niż przed rokiem.

– Tak duże spadki wylęgów piskląt pokazują jak bardzo pesymistyczne było nastawienie do rynku wśród producentów jaj. Można powiedzieć, że branża była gotowa na spadki cen – mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz dodając:

– Tymczasem już po wakacjach ceny jaj zaczęły bardzo silnie rosnąć, a dzieła dokonała grypa ptaków w Wielkopolsce.

Intuicja nie zawiodła hodowców

Gawrońska wskazuje, że z oczekiwaniem spadków cen jaj ze strony wielkich producentów kontrastowały dokładnie przeciwne obawy mieszkańców wsi i małych miast.

W raportach dotyczących wylęgów piskląt jest kategoria "kury ogólnoużytkowe". W pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że dotyczy ona ptaków zamawianych przez mieszkańców małych miejscowości, którzy mają możliwość chowu kur w przydomowych kurnikach.

KIPDiP, Katarzyna Gawrońska, brojlery, pisklęta, żywiec drobiowy, produkcja drobiu w Polsce, pisklęta brojlerowskie

Polscy producenci brojlerów ustanawiają rekordy

Producenci żywca kurcząt rzeźnych kończą 2024 rok z rekordowym wynikiem. Polska branża drobiarska weszła na poziom produkcji oscylujący wokół 150 milionów sztuk kurcząt miesięcznie. – Jeszcze przed kilkoma laty zastanawialiśmy...

– W tym roku intuicja amatorów hodujących nioski okazała się lepsza od przekonań profesjonalnych uczestników rynku drobiarskiego bowiem w przeciwieństwie do wylęgów ptaków zamawianych przez wielkie fermy liczba piskląt odbieranych do chowów przydomowych i przyzagrodowych dynamicznie wzrosła – wskazuje Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.

KIPDiP oszacowała, że od stycznia do października tego roku polskie wylęgarnie wyprodukowały łącznie 9,4 mln piskląt ogólnoużytkowych, czyli o prawie 10 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2023 r.

Grypa ptaków zrobiła swoje

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wskazuje, że obecne wysokie ceny jaj wynikają nie tylko z nietrafionych prognoz producentów. Do ograniczenia podaży jaj na rynku, a tym samym wzrostu cen, przyczyniła się także grypa ptaków.

W wyniku epizoocji w jednym z ważniejszych z punktu widzenia produkcji jaj regionów Polski, w Wielkopolsce, zlikwidowano około 1,7 mln kur, co dodatkowo wywołało presję na wzrost cen.

Przedstawiciele Izby uspokajają jednak konsumentów, że wzrosty cen są przejściowe, a jaj w Polsce nie zabraknie, ponieważ poziom produkcji o około 30% przewyższa krajowe zapotrzebowanie.

– Rynek wewnętrzny jest dla polskich producentów jaj priorytetowy dlatego jeśli zajdzie taka potrzeba można oczekiwać, że producenci zmniejszą eksport, by zaspokoić potrzeby krajowe – zapewnia Katarzyna Gawrońska, dyrektorka KIPDiP.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA