Drób
RSS-
22-05-2018,13:00
Latem ceny skupu brojlerów mogą być najwyższe od lat
Ceny skupu żywca kurcząt brojlerów mogą być latem najwyższe od 2-3 lat. To sytuacja niezwykła ponieważ od dawna rynkiem skupu rządził schemat, wedle którego w każdym miesiącu średnie ceny skupu były niższe niż rok wcześniej. -
18-05-2018,9:30
Pół tysiąca gąsiąt trafiło do gospodarstw
Akcja przekazywania gąsiąt jest jednym z elementów programu Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetów i Potraw z Gęsi. Przynajmniej z części wyhodowanych w ten sposób gęsi mają powstać potrawy zgłaszane na konkursy. -
16-05-2018,14:50
Chiny w tym roku otworzą się nasz drób? Minister jest dobrej myśli
Już rok temu Chiny deklarowały, że kiedy Polska uzyska status kraju wolnego od ptasiej grypy, nie będzie przeszkód, aby nasz drób wrócił na ich rynek. Tak się stało w listopadzie, ale ten wielki rynek wciąż pozostaje zamknięty. -
14-05-2018,14:50
Drobiarze otwierają chiński rynek dla naszego mięsa
KRD-IG prowadzi w Chinach działania, które ma doprowadzić do ponownego otwarcia tego rynku dla polskiego drobiu, rozszerzenia asortymentu produktów i listy eksporterów uprawnionych do wysyłek mięsa drobiowego. -
10-05-2018,12:10
Polska coraz więcej zarabia na drobiu. Ale trzeba szukać rynków zbytu
Drób jest jednym z najbardziej perspektywicznych i najszybciej rozwijających się segmentów polskiej branży rolno-spożywczej. Według prognoz analityków Komisji Europejskiej w bieżącym roku możemy liczyć na 7 proc. wzrost wytwórczości w kraju. -
07-05-2018,9:30
Rośnie produkcja drobiu. Prawie połowa trafia na eksport
Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie. Według danych Komisji Europejskiej wytworczość w 2017 roku sięgnęła 3,1 mln ton. To niemal dwukrotnie więcej niż np. we Francji czy Niemczech (po ok. 1,8 mln).