Ogólnopolski Konkurs Producent Bydła Mięsnego Roku 2023

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-10-2023,11:10 Aktualizacja: 30-10-2023,5:36
A A A

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich już po raz kolejny rozpoczęło realizację Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2023.

Konkurs Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 to ogólnokrajowe przedsięwzięcie o cyklicznym charakterze. Jest on finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus.

Ogólnopolski Konkurs Producent Bydła Mięsnego Roku 2021, zwycięzcy konkursu, opas, produkcja odsadków, hodowla bydła

Wybrano liderów w produkcji bydła mięsnego

Do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2021 zakwalifikowano do finału łącznie 16 uczestników. Spośród nich kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców w kategorii hodowca,  producent opasów...

Najlepsi hodowcy i producenci

Do głównych celów konkursy PBMR 2023 należy wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego za rok 2023 z terenu całej Polski.

Konkurs ma też na celu integrację środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego oraz promocję dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej produkcji i upowszechnianie najnowszej wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras mięsnych.

Zadaniem konkursu jest upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności i gospodarki narodowej, a także promowanie rolnictwa zrównoważonego w odniesieniu do bydła oraz innych sektorów z nim związanych.

Hodowcy zajmujący się opasem i hodowlą bydła mięsnego stanowią grupę docelową konkursu. Spośród nich wyodrębnione zostały trzy kategorie tj. hodowca, producent odsadków i producent opasów.

Udział w konkursie dla rolników oraz instytucji typujących kandydatów jest bezpłatny.

wołowina, bydło mięsne, eksport wołowiny, eksport żywego bydła, Turcja, Komisja Europejska, Jacek Zarzecki, krowy mięsne

Produkcja wołowiny rośnie, ale nie brakuje problemów

Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 4,5%. Odnotowano także jej spadek w krajach, w których jest ona największa. Wynikało to z redukcji pogłowia.  Pogłowie krów mięsnych w Unii Europejskiej zredukowano o 1,5%, a...

Regulamin konkursu znajdziesz TUTAJ

Organizatorzy informują, że przyjmowanie zgłoszeń odbywa się do 27 października 2023 roku.

Hodowcy mogą się zgłaszać TUTAJ

Wyłonienie finalistów konkursu na podstawie analizy i oceny nadesłanych materiałów odbędzie się do 17 listopada 2023 r.

Rozstrzygnięcie konkursu oraz opracowanie okolicznościowego wydawnictwa nastąpi w grudniu br., natomiast ogłoszenie jego wyników tradycyjnie będzie miało miejsce podczas Forum Sektora Wołowiny. X edycja tego wydarzenia planowana jest na luty 2024 r.

Więcej informacji na temat Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 znajdziesz TUTAJ

Nasz magazyn Hoduj z Głową Bydło oraz multiportal rolny Agropolska.pl objęły wydarzenie swoim patronatem medialnym.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA