Jest sposób, aby zaoszczędzić na żywieniu krów mlecznych
Bardzo trudna sytuacja producentów mleka skłania do zastanowienia się nad racjonalną ekonomią produkcji. Stada podstawowe, do których rolnicy dochodzili przez wiele lat pracy hodowlanej, stanowią ogromny potencjał, którego nie można zatracić ze względu na tymczasową słabą opłacalność.
Odtworzenie takiego potencjału może być praktycznie niemożliwe ze względu na koszty, a także przede wszystkim lata pracy włożone przez wiele pokoleń hodowców. Niektórzy eksperci prognozują, że ceny mleka już w IV kwartale 2016 mogą nieco wzrosnąć. Tym samym warto być gotowym na polepszenie sytuacji na rynku.
Trzeba jasno określić wizję rozwoju sektora mlecznego w Polsce
Należy jednak pamiętać, że cena nakładów to nie wszystko, a de facto liczy się zysk jaki przyniosą. Ogromne oszczędności leżą w zdrowotności zwierząt, odpowiednich terminach pokryć, odpowiednim odchowie młodzieży i jak najlepszym wykorzystaniu potencjału pojedynczej krowy. Ale także maksymalnym wykorzystaniu własnego potencjału produkcyjnego gospodarstwa, jeśli chodzi o możliwości produkcji własnej paszy objętościowej.
Najistotniejszym aspektem będzie wyprodukowanie 1 kg mleka, jak najniższym kosztem, przy zachowaniu jak najwyżej długowieczności i zdrowotności stada. Przyjmuje się, że koszta pasz stanowią mniej więcej 50-60 proc. kosztów produkcji, a remontu stada 15-20 proc., jednak zależy to od wielu czynników.
Mleczarnie płacą coraz mniej, nawet niecałe 40 groszy za litr mleka
W efekcie powoduje to najczęściej opłakane w skutkach konsekwencje i przynosi znacznie większe straty niż korzyści. Niestety, nieodpowiednie zbilansowanie dawki pokarmowej, a tym samym nie pokrycie potrzeb zwierzęcia, a także straty wynikające z jakości pasz, w konsekwencji przyczyniają się do szeregu chorób i zwiększenia wydatków na weterynarzy, powtarzane inseminacje, a nawet przedwczesne brakowanie zwierząt.
Każda krowa mleczna oprócz zapotrzebowania produkcyjnego posiada zapotrzebowanie bytowe, a co za tym idzie nieważne ile litrów mleka będziemy uzyskiwać od krowy, a i tak określone zapotrzebowanie bytowe musimy zaspokoić.
Produkcja mleka w Polsce na granicy opłacalności
Na rynku jest dostępnych dzisiaj szereg dodatków dla bydła poprawiających indywidualną zdrowotność i wydajność. Dlatego też, warto zwrócić uwagę, czy są to produkty niezależnie sprawdzone w warunkach fermowych na dobrych stadach krów, najlepiej w rodzimych warunkach.
Jednym z takich preparatów jest Lithamax 2 firmy Timac Agro Polska, zbadany w warunkach produkcyjnych przez dr inż. Mariana Kamyczka. Naukowiec przeprowadził doświadczenie w Fermie Bydła w Pawłowicach, gdzie utrzymywane jest stado zarodowe krów mlecznych rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej odmiany czarno-białej o średniej wydajności 9298 kg mleka.
PSL chce interwencji na rynku mleka
Obserwacje dotyczące wpływu preparatu na wydajność i parametry mleka trwały 3 miesiące. Przez cały okres trwania doświadczenia krowy pierwiastki utrzymywano w oborze wolnostanowiskowej z nieograniczonym dostępem do stołu paszowego.
Zwierzętom podawano poprzez wóz paszowy mieszankę PMR dwukrotnie w ciągu dnia, w której składzie znajdowały się: kiszonka z kukurydzy, kiszonka z lucerny, kiszonka z GPS, wysłodki buraczane kiszone, siano, śruta sojowa, mieszanka treściwa sypka. Mieszanka treściwa zadawana była ze stacji paszowej z podziałem na 4 sesje żywieniowe. Grupa doświadczalna otrzymywała dodatek 100 g preparatu Lithamax 2 do stacji paszowej na sztukę na dzień.
Autor badań rejestrował takie cechy jak masa ciała krów, pobranie paszy, wydajność mleka dzienna oraz zawartości w mleku: tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, mocznika i liczby komórek somatycznych.
Żywienie bydła na pastwiskach ma swoje zalety
W kolejnych udojach różnica w wydajności mlecznej krów pomiędzy grupą doświadczalną, a kontrolną, zwiększała się i wynosiła odpowiednio +0,5 kg, +1,5 kg, +2 kg. Wydajność mleczna krów w grupie doświadczalnej była wyższa, w stosunku do krów grupy kontrolnej, o odpowiednio 1,4 proc., 4,5 proc. i 6,0 proc. w kolejnych udojach kontrolnych.
W składzie mleka nie obserwowano istotnych różnic pomiędzy średnimi wartościami cech w kolejnych udojach kontrolnych. Jedynie w II udoju wykazano istotnie niższy poziom mocznika w mleku krów z grupy kontrolnej, ale jednak w III udoju różnic tych już nie potwierdzono.
Autor badań zwrócił jednak uwagę na zawartość komórek somatycznych (LKS) w mleku. Odnotował w grupie doświadczalnej średnie wartości dla tej cechy były około 2-3 krotnie niższe, aniżeli w grupie kontrolnej.
Mleczarnie pracują pełną parą i biją rekordy
Naukowiec w podsumowaniu stwierdził, że dodatek 100 g/krowę/dzień preparatu Lithamax 2 powodował wzrost mleczności, który był widoczny szczególnie po około 40 dniach od rozpoczęcia podawania. Zaznaczył też, że dodatek preparatu Lithamax 2 pozwala zachować korzystniejszy status w zakresie liczby komórek somatycznych w mleku, co obserwowano w postaci niskiego i stabilnego poziomu LKS.
Podsumowując, mimo trudnych czasów dla producentów mleka, warto dbać o stado, które się posiada. Stanowi ono bowiem ogromny potencjał, który często był budowany latami, a do jego pełnego wykorzystania niezbędne jest skupienie się na ekonomii produkcji i przeliczeniu kosztów, w celu uzyskania zysków.
Dlatego też uzasadnionym wydaje się ponieść odpowiednie koszty preparatów, które przynoszą szereg korzyści. Szczególnie istotne jest utrzymanie zdrowotności i lepsze wykorzystanie posiadanych pasz. Preparat Lithamax 2 firmy Timac Agro Polska potwierdzony polskimi badaniami naukowymi stanowi świetną propozycję dla hodowców bydła.
Wydajność mleczna w kolejnych udojach kontrolnych w kg mleka oraz wartościach procentowych w stosunku do grupy kontrolnej przyjętej jako 100 procent
Wyszczególnienie |
Grupa Kontrolna (kg) |
Grupa Doświadcz. (kg) |
Różnica D-K (kg) |
Grupa Kontrolna (%) |
Grupa Doświadcz. (%) |
Początkowa (10 dni) I udój - 09.04.2015 II udój - 07.05.2015 III udój - 09.06.2015 |
32,45 34,9 33,7 33,2 |
32,51 35,4 35,2 35,2 |
+ 0,06 + 0,5 + 1,5 + 2,0 |
100,0 100,0 100,0 100,0 |
100,2 101,4 104,5 106,0 |
Książki warte polecenia: "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia