Na wzrost produkcji masła i serów dojrzewających wpłynęło wyraźne zwiększenie krajowego spożycia, stymulowanego relatywnie niskimi cenami detalicznymi tych artykułów.
Polskie mleczarnie pracują z pełną mocą i biją rekordy produkcji mleka i jego przetworów - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W pierwszym kwartale w porównaniu z tym samym czasem ubiegłęgo roku zwiększono produkcję pełnego mleka w proszku o 33 proc.
W górę też poszła produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (o 16 proc.), masła i tłuszczów mlecznych (o 14 proc.), serów dojrzewających (o 13 proc.), mleka płynnego przetworzonego (o 11 proc.), suszonej serwatki (o 7 proc.), fermentowanych napojów mlecznych, serów pleśniowych i proszkowanych (o 3-4 proc.), a także serów topionych (o 1 proc.) oraz nieznacznie twarogów.
"Na wzrost produkcji masła i serów dojrzewających wpłynęło wyraźne zwiększenie krajowego spożycia, stymulowanego relatywnie niskimi cenami detalicznymi tych artykułów" - komentują eksperci IERiGŻ.