Bydło
RSS-
19-04-2016,14:55
Bezpłatne badania bydła mięsnego na obecność pasożytów
Bydło mięsne będące pod oceną Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podlega bezpłatnym badaniom kału pod kątem obecności pasożytów wewnętrznych, tj. nicienie, motylica wątrobowa, kokcydia, tasiemce i inne. -
18-04-2016,14:45
Opłacalność produkcji mleka. Mleczna Akademia
Produkcja mleka mimo spadku cen może wciąż być opłacalna. Sposoby prowadzenia rentownej produkcji omówiono na siódmej edycji Mlecznej Akademii LNB. Przedstawiono na niej doświadczenia w zarządzaniu stadem krów mlecznych nie tylko w Europie, ale też w USA. -
18-04-2016,9:20
Program "Zdrowa Krowa" przynosi efekty
Pięć lat temu z inicjatywySpomleku ruszył program "Zdrowa Krowa", którego partnerami są Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Polska Federacja Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka. -
17-04-2016,12:00
Renowacja pastwisk -nawożenie użytków zielonych
Sezon pastwiskowy zbliża się dużymi krokami. Niestety polskie pastwiska są często traktowane jako użytki rolne drugiej, a nawet trzeciej kategorii stąd zwierzęta nie mogą wykorzystać drzemiącego w nich potencjału. -
16-04-2016,10:05
Rośnie eksport polskiej wołowiny
Eksperci ARR przekonują, że wzrostowi eksportu może sprzyjać zwiększenie konsumpcji wołowiny w krajach UE, a także rozwój kontaktów handlowych polskich przedsiębiorców m.in. z Turcją i Japonią. -
15-04-2016,8:10
Bydło mięsne hereford na wołowinę kulinarną
Herefordy są dominująca na świecie rasą bydła mięsnego, od której uzyskuje się wysokojakościową wołowinę kulinarną. Należą do zwierząt średniego kalibru, które szybko dojrzewają są wysoko płodne i łatwo się cielą.