Podlasie - potęga polskiego mleczarstwa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-09-2016,9:30 Aktualizacja: 27-09-2016,9:40
A A A
Polscy rolnicy w sierpniu br. odstawili do skupu 920 384 mln litrów mleka, z czego 26 proc. zostało wyprodukowane w Polsce Wschodniej. Samo woj. podlaskie to 20 proc. produkcji mleka.
 
O potencjale produkcyjnym Polski Wschodniej i jej znaczeniu w strategii Grupy Spomlek - mówił Edward Bajko, prezes zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek, podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku – informuje portalspożywczy.pl
 
skup mleka, cena, Polska

Cena mleka na Podlasiu jest najwyższa

Średnia cena mleka w okresie styczeń - lipiec br. wyniosła 104,43 zł za hl i była o 9,9 proc. niższa niż przed rokiem. W tym okresie najwyższą cenę otrzymywali producenci z województwa podlaskiego, gdzie za 100 litrów surowca płacono...
Zdaniem prezesa wschodni rejon Polski to najsilniejsze zagłębie jeśli chodzi o produkcję mleka. Jednak występuje tam problem z niskim poziomem konsolidacji polskich mleczarni, przez co ich siła przetargowa w negocjacjach, szczególnie z sieciami handlowymi, jest mniejsza niż to by wynikało z potencjału jaki mleczarnie posiadają.
 
Edward Bajko podkreślił, że produkcja mleka w Polsce Wschodniej rośnie od wielu lat. Z kolei produkcja tego surowca w innych rejonach kraju maleje. Trendy te dotyczą również zakładów mleczarskich. Najszybciej i najmocniej rozwijają się te zlokalizowane we wschodniej części Polski. 
 
- Myślę, że ten proces będzie trwał nadal do momentu, w którym 60-70 proc. potencjału polskiego mleczarstwa będzie zlokalizowane w tym rejonie, szczególnie w woj. podlaskim. Podlasie jest niezagrożoną potęgą polskiego mleczarstwa – zapewnia Edward Bajko.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA