Bydło
RSS-
10-01-2018,14:00
Kulawizny powstają wskutek lekceważenia sygnałów krów
Straty produkcyjne, a w konsekwencji finansowe, pojawiają się już przy umiarkowanej kulawiźnie i sięgają od 5 do 17 procent. Przy wyższym stopniu kulawizny straty sięgają od 17 do 35 procent niewyprodukowanego mleka. -
05-01-2018,11:35
Produkcja i spożycie wołowiny będzie spadać z każdym rokiem
Sytuacja na unijnym rynku wołowiny determinowana jest przede wszystkim przez to, co dzieje się na rynku mleka. Szacuje się, że około dwie trzecie unijnego pogłowia bydła przeznaczana jest do użytkowania mlecznego. -
04-01-2018,14:25
Dostawy mleka będą rosły, ale wolniej niż dotychczas
Eksperci Komisji Europejskiej oczekują, że w 2018 r. dostawy mleka w UE zwiększą się o 1,8 proc. do 157,3 mln t, głównie ze względu na odbudowę dostaw mleka u największych producentów - w Niemczech i we Francji. -
03-01-2018,12:45
Coraz mniej gospodarstw utrzymuje krowy
Liczba gospodarstw zajmujących się chowem i hodowlą krów w latach 2013-2016 zmniejszyła się we wszystkich województwach - przede wszystkim w południowo-wschodniej Polsce: w woj. podkarpackim o 35 proc., a w lubelskim o 32 proc. -
30-12-2017,11:00
Polska staje się europejską potęgą w produkcji mleka
Producenci mleka mają powody do zadowolenia. Ceny tego surowca w 2017 roku wzrosły aż o 30 procent. Wzrosła też jego produkcja. Pod względem wielkości skupu Polska zajmuje obecnie drugie miejsce w Europie. -
29-12-2017,10:30
Hodowcy bydła zachęcają do zakładania grup producenckich
Grupy producentów rolnych przynoszą hodowcom zwierząt gospodarskich, w tym bydła mięsnego, znaczne korzyści. Po pierwsze jej członkowie otrzymują unijne wsparcie, po drugie mogą negocjować lepsze stawki za żywiec.