Zjedliśmy mniej ziemniaków, a więcej wołowiny
Jakie są tendencje żywieniowe wśród Polaków? Odpowiedź na to pytanie - przynajmniej po części - dają wyliczone przez Główny Urząd Statystyczny wskaźniki spożycia wybranych artykułów konsumpcyjnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca.
GUS właśnie podał te za zeszły rok. I tak, ziarna 4 zbóż (w przeliczeniu na przetwory) statystyczny Kowalski zjadł w sumie 103 kg, czyli tyle, ile w roku 2015. Jednak dekadę wstecz było to 119 kg.
Kupujemy coraz mniej pieczywa
Ostatnie 10 lat przyniosło także znaczny spadek konsumpcji ziemniaków. Jeszcze w 2005 r. było to 126 kg na osobę, w 2015 - 100 kg, a w 2016 - już tylko 97 kg. A i to zapewne dzięki starszym pokoleniom, spośród których wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. W menu młodszych Polaków tradycyjne bulwy są wypierane przez choćby różne rodzaju ryżu czy kasz.
Jeśli chodzi o mięso i podroby, ogółem jego spożycie wyniosło 77,6 kg na osobę, co oznacza wzrost w stosunku do poprzedniego roku (75 kg). Najpopularniejsza jest oczywiście wieprzowina (40,8 kg), choć zaliczyła pod tym kątem spadek (41,4 kg w 2015 r.).
W dyskontach kupujemy ponad jedną czwartą żywności
Systematycznie w górę idzie w ostatnich latach konsumpcja mleka krowiego (w tym w różnych przetworach). W 2016 r. wyszły w sumie 222 litry na osobę (w 2015 r. - 213 l).
Dodatkowo oddzielnie traktowane jest masło, którego w zeszłym roku każdy z nas średnio wykorzystał 4,7 kg (4,5 kg w 2015 r.).
Na podobnym co rok wcześniej poziomie trzymało się w 2016 r. spożycie cukru (42,3 kg), warzyw (106 kg) i owoców (54 kg).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś