Raport: w sklepach najbardziej taniały produkty tłuszczowe, np. masło
Ceny artykułów tłuszczowych, w tym masła, w kwietniu br. obniżyły się o 10,4 proc. rdr. To największy spadek spośród najczęściej kupowanych produktów - wynika z raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych". Z 17 badanych kategorii towarów, spadły ceny pięciu z nich.
Z raportu przygotowanego przez platformę analityczno-badawczą UCE Research i Uniwersytet WSB Merito wynika, że z 17 monitorowanych kategorii najczęściej kupowanych produktów, pięć z nich potaniało w ujęciu rocznym. W marcu br. tańsze były produkty dziewięciu kategorii, a lutym pięciu, a w styczniu - czterech.
"Zmniejszenie liczby spadków spowodowane było w kwietniu br. powrotem stawki VAT na podstawowe produkty. Ponadto rok temu, po rekordowym odczycie inflacji w marcu, kolejne miesiące przyniosły znaczny spadek dynamiki inflacji. Mamy do czynienia z efektem bazy" – wskazała dr inż. Anna Motylska-Kuźma z Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW.
PKO BP: bez zmiany VAT-u ceny żywności spadłyby trzeci miesiąc z rzędu
W kwietniu artykuły tłuszczowe potaniały o 10,4 proc. rdr, podczas gdy w marcu był to spadek o 22,1 proc, w lutym - 16,7 proc., a w styczniu o 21,7 proc. Dodano, że produkty tłuszczowe przez dwa lata znajdowały się na szczycie rankingu wzrostów cen, a dynamika podwyżek cen przekroczyła 100 proc. - skomentował dr Robert Orpych z Uniwersytetu WSB Merito. Dodał, że obserwowany na przestrzeni kilku miesięcy trend spadkowy jest efektem stabilizowania sytuacji na rynku. Jego zdaniem artykuły tłuszczowe stały się elementem konkurencji cenowej między sieciami handlowymi, a wpływ na poziom cen widać szczególnie w przypadku masła.
"Spadek cen art. tłuszczonych był możliwy dzięki obfitym zapasom rzepaku i słonecznika. Nie dość, że rodzime zbiory były bardzo dobre w 2023 roku, to na rynek napłynęły dużo tańsze surowce zza naszej wschodniej granicy. Zasoby te jednak powoli się kurczą, a ostatnie przymrozki mogą spowodować, że tegoroczne zbiory już nie będą tak dobre, jak poprzednie. Stąd hamowanie spadku cen jest naturalne" - skomentowała Motylska-Kuźma.
Ekspertka spodziewa się w drugiej połowie roku odwrócenia trendu i powrotu podwyżek. Zastrzegła przy tym, że wiele zależeć będzie od rozmiaru strat poniesionych z powodu ostatnich warunków atmosferycznych i od ograniczenia przepływu zagranicznych surowców.
Drugie pod względem poziomu spadku cen w kwietniu były warzywa, które potaniały o 8,3 proc. rdr. W marcu br. ich ceny obniżyły się o 3,1 proc. rdr; w lutym zdrożały o 4,4 proc., a w styczniu o 10,5 proc. rdr.
Producenci żywności: nierealne jest, by system kaucyjny wszedł w życie w 2025 r.
Eksperci tłumaczą obecną sytuację obecnością importowanych warzyw na rynku, które - jak przekazali - są niższe o kilkanaście procent niż w ubiegłym roku. Wskazali także na pierwsze zbiory warzyw z upraw tunelowych, co też ma wpłynąć na spadki cen. Zdaniem dr Orpycha, na zwiększoną podaż i niższe ceny wpłynęły warunki pogodowe, a szczególnie ciepły luty i marzec, jednak kwietniowe przymrozki zakłóciły ten stan.
Na trzecim miejscu wśród taniejących produktów autorzy raportu wymienili towary sypkie, które potaniały o 7,5 proc. rdr. W marcu segment odnotował spadek cen o 6,6 proc. rdr, w lutym - 4,4 proc., a w styczniu wzrost o 2,4 proc. Zdaniem ekspertki z Uniwersytetu Dolnośląskiego, produkty sypkie wskazują kontynuację trendów wynikających z obecności towarów zza wschodniej granicy, które powodują presję cenową.
"W mojej opinii, na ceny w tej kategorii wpływa w znacznej mierze wzrost kosztów produkcji, a w szczególności zwiększenie płacy minimalnej. Do tego dochodzi presja na podwyżki wynagrodzeń" – dodał Robert Orpych.
W kwietniu nabiał potaniał o 3,8 proc. rdr, podczas gdy w marcu obniżki cen sięgały 2,4 proc. rdr, w lutym 0,4 proc., a w styczniu o 5,1 proc. W przypadku tej kategorii produktów, znaczenie mają głównie ceny mleka w skupie - wskazała Motylska-Kuźma. Dodała, że w ostatnim czasie ze względu na osłabienie eksportu, silną złotówkę oraz spadek cen produktów mleczarskich na giełdach światowych, również w polskich sklepach zauważalne jest zmniejszenie wzrostu cen nabiału.
"Niskie ceny mleka w skupach i ograniczenie popytu przez Chiny, to główne determinanty kształtowania się cen nabiału na półkach sklepowych. O ile dla producentów nie są to optymistyczne wiadomości, to dla konsumentów znaczą wręcz odwrotnie. Smakosze nabiału mogą spodziewać się obniżek cen swoich ulubionych produktów w kolejnych miesiącach" – skomentował ekspert z WSB Merito.
Ekspert: oleje i tłuszcze to jedyna z kategorii żywnościowych w koszyku inflacyjnym, gdzie ceny spadają
Najmniejsze spadki zauważono w przypadku karmy dla zwierząt, która odnotowała średni spadek na poziomie 2,1 proc. rdr - zaznaczyli autorzy raportu. W marcu br. karma potaniała o 1,5 proc. rdr., w lutym odnotowano wzrost o 2,9 proc. rdr, a w styczniu spadek o 9,4 proc.
"Właśnie ze względu na fakt, że rok temu ceny karmy dla pupili biły kolejne rekordy, obecnie widzimy realne wyhamowanie wzrostu w porównaniu z obserwacjami z ostatniego roku. Jednak tę względną stabilność mogą zachwiać już w lipcu zmiany cen energii" – prognozuje Motylska-Kuźma.
W najnowszej edycji badania porównano blisko 66 tys. cen detalicznych z ponad 30,5 tys. sklepów 54 sieci handlowych. Badaniem objęto wszystkie obecne na rynku dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience oraz cash&carry. Autorzy zastrzegli, że analiza nie może być traktowana jako pomiar wzrostu lub spadku ogólnego poziomu inflacji.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś