Owoce i warzywa pod lupą sanepidu. Co wykryli inspektorzy?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
07-10-2024,12:40 Aktualizacja: 07-10-2024,12:49
A A A

Państwowa Inspekcja Sanitarnej podsumowała działania w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców. Jakie były nieprawidłowości?

„W czasie, kiedy na terenie całego kraju obrót świeżymi warzywami i owocami był bardzo intensywny (od 16 maja do 31 sierpnia), organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole tych produktów, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu. Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych” – przekazuje w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).

mrirw, owoce, warzywa, jakość handlowa

MRiRW wdroży przepisy UE o jakości handlowej owoców i warzyw

Resort rolnictwa planuje wdrożyć unijne przepisy dotyczące jakości handlowej owoców i warzyw oraz bananów i niektórych suszonych owoców - wynika z wykazu prac legislacyjnych rządu. Zmiana ma być przyjęta przez rząd...

Co sprawdzali inspektorzy?

Jak w nim dodano, kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy sanepidu pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.

W okresie od maja do końca sierpnia:

  • przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
  • skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
  • pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.

„Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 proc. pobranych) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów (NDP)” – informuje GIS.

Brak czystości i orzeczeń

Według jego danych, w 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w 10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i owoców.

Stwierdzono przypadki braku dokumentów umożliwiających identyfikację dostawców sprzedawanych owoców i warzyw.

Potwierdzono także przypadki nieprawidłowości w zakresie warunków higienicznych, jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:

import warzyw, warzywa szklarniowe, pomidory, ogórki

Duży problem z napływem warzyw szklarniowych ze Wschodu. Kołodziejczak zapowiada działania

Wzmożone badania, kontrole i cła mogą ograniczyć napływ pomidorów i ogórków szklarniowych z Rosji i Białorusi do Polski - wskazał w piątek wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Wiceszef resortu Jacek Czerniak...

  • brak bieżącej czystości i porządku,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
  • nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych u osób pracujących w styczności z żywnością,
  • prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Były grzywny i decyzje

„W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości, podejmowane były działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej. Pracownicy inspekcji nie zgłaszali problemów we współpracy z przedstawicielami kontrolowanych obiektów” – przekazuje GIS.

Poleć
Udostępnij