Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 17 pasujących wyników.
GIS: nowe przepisy dla eksporterów żywności do Chin
Od 1 stycznia 2022 r. wejdą w życie nowe chińskie przepisy dla eksporterów żywności do Państwa Środka - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Polskie firmy, które już...
więcejPlantatorzy muszą spełnić wiele obowiązków. GIS przypomina
Właściwa uprawa, zbiór, magazynowanie oraz transport owoców i warzyw są ważne, pozwalają unikać zagrożeń mikrobiologicznych - podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny i...
więcejRząd chce pilnej nowelizacji ustawy, opozycja ma wątpliwości
Rządowy projekt nowelizacji ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w związku ze zgłoszonymi w środę w czasie drugiego czytania poprawkami, trafi ponownie do prac w komisji zdrowia. Poprawki...
więcejRząd za ułatwieniem sprzedaży żywności przez rolników
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy ułatwiający rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa. Chodzi o projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży...
więcejBezpieczeństwo żywności ma być pod jednym nadzorem
W ministerstwie rolnictwa trwają prace nad utworzeniem jednej inspekcji bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z harmonogramem prac w maju przewidziana jest konferencja naukowa, a w czerwcu będą gotowe...
więcejKontrola żywności tylko w jednej instytucji
Za kontrolę żywności w Polsce powinna odpowiadać jedna instytucja; dziś zajmuje się tym pięć inspekcji, podległych różnym ministerstwom. Roczny koszt ich utrzymania wynosi prawie 2 mld zł -...
więcejPrzebadano ponad 400 próbek wołowiny. Salmonelli nie stwierdzono
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały pod kątem salmonelli ponad 400 próbek mięsa wołowego oraz produktów z niego, przeznaczonych do jedzenia na surowo. Żadna nie...
więcejSalmonella w jajach ściółkowych firmy Polskie Fermy
Państwowa Inspekcja Sanitarna w wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego wykryła bakterię Salmonella w jednej partii jaj firmy Polskie Fermy, dostępnych w sklepach Stokrotki. Sanepid...
więcejOwoce i warzywa pod lupą sanepidu. Co wykryli inspektorzy?
Państwowa Inspekcja Sanitarnej podsumowała działania w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców. Jakie były nieprawidłowości? „W czasie, kiedy na terenie całego kraju...
więcejSanepid po nowemu. Nadzór nad żywnością ma być wzmocniony
Nadzór nad funkcjonowaniem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) - a tym samym nad bezpieczeństwem żywności - będzie sprawniejszy i bardziej kompleksowy. Tak przynajmniej...
więcejMinister docenia rolę Inspekcji Weterynaryjnej. Będą podwyżki?
- Nie będzie łączenia inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności - poinformował na spotkaniu z przedstawicielami Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pracowników Inspekcji...
więcejRolnikom łatwiej będzie wyprodukować i sprzedać żywność
Od 1 stycznia weszły w życie przepisy ułatwiające rolnikom produkcję i sprzedaż żywności. Chodzi o ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników...
więcejŻywność jest bezpieczna. Zmiany w inspekcjach są niepotrzebne
Krajowy Zjazd Lekarzy Weterynarii zaapelował do ministra rolnictwa o odstąpienie od konsolidacji inspekcji nadzorujących żywność. Jeśli jednak doszłoby do reformy, to nowa instytucja powinna...
więcejRolnik łatwiej sprzeda żywność? Specjalna komisja działa
Ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie, taki ma być skutek projektu ustawy, którym zajmie się specjalna podkomisja. Powołano ją na posiedzeniu sejmowych...
więcejOd pola do stołu. Żywność pod jedną kontrolą
W resorcie rolnictwa opracowana została koncepcja poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Krzysztof Jurgiel, minister...
więcejProducenci apelują o właściwe przechowywanie żywności
Bezpieczeństwo żywności i jej konsumentów zależy również od jej właściwego magazynowania, ekspozycji i dystrybucji - przekonuje Polska Federacja Producentów Żywności,...
więcejKonserwanty i wzmacniacze smaku w domowych wyrobach
Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad 30 proc. skontrolowanych partii produktów, które były sprzedawane jako domowe, tradycyjne, naturalne - poinformował UOKiK. Do ich...
więcej