Chleb ani "razowy", ani "wiejski". Inspekcja sprawdziła pieczywo
Kontrolę jakości pieczywa - ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania - przeprowadziła w pierwszym kwartale Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako "bezglutenowe" lub "o bardzo niskiej zawartości glutenu" oraz półcukiernicze.
IJHAR-S zmienia strukturę i będzie gotowa do nowych zadań
"W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 295 partii. Z uwagi na niewłaściwy smak, zapach i porowatość miękiszu zakwestionowano 1 partię (0,3 proc.)" - podaje IJHAR-S.
Natomiast badania laboratoryjne pod kątem parametrów fizykochemicznych i cech mikrobiologicznych potwierdziły obecność bakterii fermentacji mlekowej w pieczywie produkowanym na zakwasie (zweryfikowano 44 partie) oraz nie wykazały nieprawidłowości w zakresie zawartości glutenu w pieczywie oznakowanym jako bezglutenowe (zweryfikowano 3 partie).
Oznakowanie inspektorzy "prześwietlili" w przypadku 413 partii, z czego w 119 stwierdzono nieprawidłowości (28,8 proc.).
Zakwestionowali choćby stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. "chleb firmowy", 'chleb śniadaniowy"), uniemożliwiającej konsumentowi rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa ze względu na rodzaj użytych mąk (np. mieszane, pszenne, żytnie).
"Bez GMO" tylko na opakowaniu. IJHAR-S sprawdza produkty
Wytykali ponadto producentom użycie nazwy wyrobu gotowego nieadekwatnej do jego składu (np. "rogal maślany" na wyrobie zawierającym margarynę, "chleb razowy" na produkcie niezawierającym mąki żytniej razowej czy "chleb kukurydziany", podczas gdy mąka kukurydziana nie występowała w przewadze), a także niewłaściwego nazewnictwa stosowanych składników (np. "margaryna" dla składnika będącego mieszaniną tłuszczów zwierzęcych i roślinnych czy "olej roślinny rzepakowy" dla mieszaniny oleju rzepakowego słonecznikowego).
Nieprawidłowości w oznakowaniu dotyczyły ponadto m.in.:
- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub podania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym
- podania składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy
-
braku podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników
Warto wiedzieć, jakie masz zboże. IJHAR-S oferuje badania
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje rolników, że istnieje możliwość laboratoryjnego sprawdzenia jakości handlowej ziarna zbóż i rzepaku. Sprzedający ziarno gospodarze są często skazani na ocenę... - braku informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie (np. pestek dyni w „chlebie z dynią” czy mąki żytniej razowej i słonecznika w "chlebie razowym ze słonecznikiem") lub podanie jej niezgodnie z prawdą (np. 80 proc. mąki żytniej zamiast 57 proc.)
- używania określeń typu "wiejski", "domowy", "pradziada" przy stosowaniu w procesie produkcji dodatków oraz przetworzonych surowców
-
stosowania informacji odnoszącej się do produkcji pieczywa na naturalnym zakwasie przy jednoczesnym stosowaniu drożdży czy deklaracji "bez polepszaczy" w oznakowaniu pieczywa, do produkcji którego stosowano mąkę zawierającą kwas askorbinowy (tj. środek do przetwarzania mąki - polepszacz)
Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś