222 skontrolowane winnice – PIORiN o uprawach winorośli
„Obserwowany od kilku lat dynamiczny rozwój winiarstwa w Polsce wiąże się ze zwiększoną liczbą podejmowanych kontroli upraw winorośli” – przekonuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN).
Inspekcja podkreśla, że uprawy winorośli w Polsce są wpisane do ewidencji winnic prowadzonej przez dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Natomiast kontrole przeprowadza się na podstawie planu sporządzonego przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa właściwego dla miejsca położenia uprawy.
Winiarze boją się nowych regulacji
„W 2024 roku, w oparciu o dane zawarte w ewidencji winnic, inspektorzy przeprowadzili 226 kontroli upraw winorośli przeznaczonych do wyrobu wina gronowego w 222 winnicach o łącznej powierzchni 294,2 ha. Najwięcej kontroli przeprowadzono na terenie województw: małopolskiego (35), lubelskiego (30), dolnośląskiego (24), podkarpackiego (21), lubuskiego (17), wielkopolskiego (14). Średnia powierzchnia skontrolowanych winnic wyniosła 1,33 ha” – wylicza w komunikacie PIORiN.
Jak w nim wskazano, polskie winnice mają areał od kilku arów do kilkudziesięciu hektarów. Najwięcej jest ich w pasie województw południowo-wschodnich, południowo-zachodnich i południowych, ale w ostatnich latach zaczęły powstawać na terytorium całej Polski.
„Przeprowadzane kontrole mają na celu potwierdzenie zgodności informacji zawartych w ewidencji winnic KOWR ze stanem faktycznym i dotyczą weryfikacji lokalizacji upraw winorośli, nazw odmian winorośli lub ich synonimów, powierzchni upraw poszczególnych odmian, jak również sprawdzenia, czy uprawiane odmiany winorośli spełniają wymagania określone w przepisach prawa” – informuje Inspekcja.
PIORiN wyjaśnia sprawy zatruć środkami zastosowanymi na gryzonie
Zaznacza, że przy zakładaniu nowych winnic należy zwrócić szczególną uwagę m.in. na:
1. pochodzenie materiału rozmnożeniowego użytego do założenia plantacji – czy został zakupiony u podmiotów uprawnionych do prowadzenia obrotu tym materiałem;
2. zaopatrzenie sadzonek winorośli w paszport roślin, który gwarantuje, że sadzonki winorośli, którym on towarzyszy, są wolne od agrofagów kwarantannowych i regulowanych agrofagów niekwarantannowych oraz spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne.
„Wyniki z tegorocznej kontroli nasadzeń winorośli przeprowadzone przez Inspekcję wykazały, że nie stwierdzono upraw odmian zakazanych do wyrobu wina. Warto zauważyć, że do rozwoju winiarstwa w Polsce przyczyniają się prawidłowo prowadzone plantacje winorośli oraz stały nadzór Inspekcji nad nimi” – zwraca uwagę PIORiN.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś