Trzęsienie ziemi nie zaszkodziło uprawie słynnej soczewicy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, Przemysław Olszewski | olszewski@rpt.pl
17-09-2017,10:50 Aktualizacja: 18-09-2017,9:56
A A A

Do sklepów we Włoszech i za granicą trafią wkrótce pierwsze partie cenionej przez koneserów soczewicy z terenów zeszłorocznego trzęsienia ziemi w okolicach Nursji w Umbrii. To, że udało się ją tam zasiać uważa się za symbol odrodzenia tych stron.

„Soczewica z trzęsienia ziemi” - tak nazywa się obecnie uważaną za najlepszą odmianę uprawianą od lat w okolicach zburzonego częściowo miasteczka Castelluccio w centralnej części Włoch. Ten kulinarny skarb Umbrii ma certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego.

soczewica, włochy, umbria, nursja, uprawa soczewicy, rośliny strączkowe

Trzęsienie ziemi oszczędziło kulinarny skarb Umbrii

Trzęsienie ziemi we Włoszech oszczędziło kulinarny skarb Umbrii, czyli znaną i cenioną soczewicę z Castelluccio di Norcia, czyli miejscowości położonej koło Nursji. Osada została niemal doszczętnie zniszczona w kataklizmie, ale soczewica ocalała,...

W sierpniu, a więc 10 miesięcy po katastrofalnym wstrząsie, soczewica z Castelluccio została zebrana i przygotowana do sprzedaży. Przypomina się, że wiosną rolnicy, aby ją zasiać dostali się na swoje pola dzięki pomocy ciężkiego sprzętu bowiem zniszczone w wyniku trzęsienia ziemi w październiku ub. r. drogi były nieprzejezdne.

Jeden z rolników Gianni Coccia powiedział agencji prasowej Ansa, że trwają kontrole zbiorów by potwierdzić ich jakość, tak aby zachowały swoje certyfikaty.

Zbiory z Castelluccio trafią na stoły we Włoszech a ich niewielka część jako prawdziwy rarytas także za granicę, głównie do Japonii i Wielkiej Brytanii.

Poleć
Udostępnij