Już wiadomo, ile podejrzanego mięsa z Polski trafiło na hiszpański rynek
Służby sanitarne Hiszpanii poinformowały w piątek, że na rynek tego kraju trafiło 367 kg mięsa chorych krów z Polski. Partie te dystrybutorzy skierowali do trzech wspólnot autonomicznych.
Jak poinformowała w komunikacie Hiszpańska Agencja ds. Konsumpcji, Bezpieczeństwa Spożywczego i Żywienia (Aecosan), inspektorzy sanitarni potwierdzili już, że wyeksportowane z polskiej ubojni mięso chorych krów trafiło do Kraju Basków, aglomeracji Madrytu, a także na Baleary.
Czeski minister rolnictwa zaleca rodakom unikanie wołowiny z Polski
W piątek hiszpańskie ministerstwo zdrowia poinformowało, że mięso chorych krów zostało wyprodukowane w sposób nielegalny w jednej z polskich ubojni w okresie pomiędzy 10 a 14 stycznia br.
Hiszpański resort zdrowia ujawnił, że choć otrzymał informację o potencjalnych odbiorcach zakażonej wołowiny z Polski tylko w trzech regionach, to w ramach krajowego systemu ostrzegania wydał alert do władz sanitarnych wszystkich 17 wspólnot autonomicznych. Każda z nich otrzymała zalecenie zniszczenia przejętego mięsa chorych krów z Polski.
Ardanowski: podejmę prace nad zmianą systemu nadzoru żywności
Wskazały na skuteczność służb sąsiedniej Portugalii, które w czwartek przejęły i zniszczyły 99 kg skierowanego do tego kraju mięsa chorych krów z Polski.
W czwartek Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował, że rzeźnia z powiatu Ostrów Mazowiecka, w której dokonywano nielegalnego uboju, została zamknięta, a jej właściciel poniesie odpowiedzialność karną. Wyjaśnił, że zakażone mięso trafiło na 10 zagranicznych rynków.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś