Zbiory zbóż w UE-15 będą mniejsze
Zbiory zbóż w 2015 r. spadną do 30 mln t wobec 31,8 mln t rok wcześniej - ocenił w rozmowie z PAP Wiesław Łopaciuk, ekspert Instytutu Ekonomiki Rrolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zbiory rzepaku spadną o 12,1 proc. rdr.
"W ostatnio publikowanym raporcie Instytutu prognozowaliśmy, że krajowe zbiory zbóż mogą być niewiele niższe od ubiegłorocznych i wynieść ok. 31 mln ton. Sytuacja jest dynamiczna i już można te szacunki obniżyć do 30 mln ton" - powiedział w poniedziałek PAP Łopaciuk.
W 2014 r. produkcja zbóż wyniosła 31,8 mln ton. Wartości te zawierają zbiory kukurydzy.
Analitycy obniżają szacunki produkcji zbóż
W ocenie Łopaciuka, krajowe zużycie zbóż w sezonie 2014/15 wzrośnie do 28,6 mln ton.
Instytut ocenia, że tegoroczne zbiory rzepaku w Polsce zmaleją o 12,1 proc. do 2,9 mln ton. Stanie się to w wyniku zmniejszenia areału uprawy do 0,9 mln ha (o 5,4 proc.) i plonów do 3,2 t/ha (o 7,0 proc.).
"Podaż rzepaku na rynku krajowym w sezonie 2015/16 może być jednak relatywnie wysoka, z uwagi na spodziewany spadek jego eksportu i niewielkie zmiany w imporcie. Przy utrzymującym się wysokim zapotrzebowaniu na olej rzepakowy ze strony sektora biopaliw, przerób rzepaku obniży się nieznacznie (o 4,4 proc. do 2,4 mln t). Zapasy rzepaku na koniec sezonu będą nadal niskie" - napisano.
W ocenie ekspertów IERiGŻ, w 2015 r. ceny detaliczne tłuszczów roślinnych wzrosną, przy czym ich wzrost nie powinien być znaczący.
"Umiarkowany wzrost cen tłuszczów roślinnych i zwierzęcych przewidywany jest w drugiej połowie roku, ze względu na spodziewany w tym czasie wzrost cen surowców rolnych na krajowym i europejskim rynku. Prawdopodobny jest dalszy wzrost bilansowej konsumpcji tłuszczów, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, z uwagi na spodziewaną poprawę siły nabywczej ludności i w ślad za tym ożywienie krajowego popytu na żywność" - napisano.
"Szacuje się, iż spożycie tłuszczów roślinnych zwiększy się w 2015 r. do 23,4 kg (o 2 proc.) w przeliczeniu na 1 mieszkańca, a tłuszczów zwierzęcych do 9,7 kg (o 1 proc.)" - dodano.