Więcej bydła w Unii Europejskiej. W Polsce też
W styczniu i lutym bieżącego roku kraje Wspólnoty wyprodukowały o 1,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój zwiększył się o 0,4 proc.
FAMMU/FAPA - powołując się na najnowsze dane Komisji Europejskiej - informuje, że spadki produkcji we Wspólnocie dotyczyły przede wszystkim byków (1,6 proc.) oraz bydła młodego (0,8 proc.), a wzrosty wolców (7,8 proc.), krów (3,6 proc.) i jałówek (3,1 proc.).
W pierwszych dwóch miesiącach br. więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Węgry, Hiszpania, Łotwa, Włochy, Finlandia oraz Litwa. Największe spadki odnotowano natomiast na Malcie, w Bułgarii, Chorwacji, Danii, Grecji, Słowacji, Austrii, Irlandii, na Cyprze oraz w Szwecji.
Produkcja bydła w "starych" krajach UE poszła w górę o 0,7 proc., ale w sztukach... spadła o 0,8 proc.