Kraje Unii Europejskiej najwięcej wołowiny sprowadziły z państw Ameryki Południowej - Brazylii, Urugwaju i Argentyny.
W styczniu kraje Wspólnoty sprowadziły 23,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca. To o 13,6 proc. mniej niż przed rokiem.
Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (9,6 tys. ton), Urugwaju (3,5 tys. ton) oraz Argentynie (3,1 tys. ton).
Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii wyniósł 69,5 proc. 3,2 tys. ton wołowiny sprowadzono ponadto z Australii, 2,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych, a 549 ton z Nowej Zelandii.
Z kolei państwa Wspólnoty wyeksportowały łącznie 40 tys. ton tego gatunku mięsa - o 19 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Najbardziej w górę poszły wysyłki do Hongkongu, Libanu, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
W styczniu Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu wołowiną. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-8,6 tys. ton) w handlu mięsem wołowym należy stwierdzić, iż Wspólnota była w tym miesiącu importerem netto tego gatunku mięsa.