Minister Marek Sawicki rozmawiał z Vytenisem Andriukaitisem, komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności na temat prowadzenia na małą skalę produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w celu jej wprowadzenia na rynek.
Minister Marek Sawicki rozmawiał z Vytenisem Andriukaitisem, komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności na temat prowadzenia na małą skalę produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w celu jej wprowadzenia na rynek.
Szef resortu uzyskał poparcie komisarza w sprawie wszystkich proponowanych rozwiązań w notyfikowanym Komisji Europejskiej i pozostałym państwom UE projekcie rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
"To ważna deklaracja ze strony Komisji Europejskiej, szczególnie, że zaproponowane rozwiązania wynikają z oczekiwań polskich rolników i konsumentów, którzy chcą szybkiego, oficjalnego uregulowania sprzedaży bezpośredniej" - informuje na stronie internetowej resort rolnictwa.
Sawicki poinformował także Andriukaitisa o aktualnej sytuacji w Polsce dotyczącej afrykańskiego pomoru świń. Minister zapewnił, że sytuacja jest monitorowana i kontrolowana przez służby weterynaryjne.
"Komisarz ze zrozumieniem przyjął informację strony polskiej o obecnej sytuacji w zakresie ASF i jednocześnie zadeklarował jej analizę na podstawie stałego monitoringu. Obecne na spotkaniu służby Komisji Europejskiej pozytywnie oceniły działania prowadzone w Polsce w zakresie zwalczania afrykańskiego pomoru świń" - informuje MRiRW.