Soi coraz więcej. Ale własna produkcja nie zaspokaja potrzeb
Unia Europejska w sezonie 2014/15 - według ostatnich prognoz - wyprodukowała około 1,85 mln ton soi. To 23 procent więcej od wyniku z ubiegłego roku.
W ostatnich siedmiu latach stosunek produkcji tego surowca do wytwórczości oleju sojowego w UE podwoił się, a zbiory w bieżącym roku mogą wzrosnąć do około 2 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.
Najwięcej soi produkują Włochy (tegoroczne zbiory mogą osiągnąć 1-1,1 mln ton), Francja (210 tys. ton) oraz Rumunia (200 tys. ton). Jest jednak jeden warunek - susza nie może bardziej już zaszkodzić uprawom.
Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza producentów do importu. Wbrew rosnącej wytwórczości dostawy soi w bieżącym sezonie mogą dojść do 14 mln ton (+2,4 proc.) z powodu sporej podaży na rynkach międzynarodowych.
W bieżącym sezonie import surowca może się spaść do 13,5 mln ton, m.in. dzięki wysokim zapasom początkowym (1,2-1,3 mln ton). Z kolei przerób soi może osiągnąć aż 14,1 mln ton.