Rośnie produkcja i eksport unijnego masła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
15-12-2015,12:40 Aktualizacja: 15-12-2015,13:21
A A A

W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku kraje Unii Europejskiej wytworzyły o 3,9 proc. więcej masła niż w analogicznym okresie przed rokiem, kiedy produkcja wyniosła 1,04 mln ton.

W Niemczech (największy producent tego tłuszczu) wytwórczość poszła w górę o 3,8 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Wzrosła również (o 5,6 proc.) produkcja masła w Polsce, ale nasz kraj spadł na czwarte miejsce w zestawieniu unijnych liderów. Wyprzedziła nas Irlandia, gdzie powstało aż o 22 proc. więcej tego tłuszczu niż przed rokiem.

Po dynamicznym rozwoju eksportu w 2014 r. wydawało się, że teraz wyniki sprzedaży masła będą gorsze. Tymczasem mimo mniejszego popytu i rosyjskiego embarga wywóz wciąż rośnie, choć już nie tak dynamiczne jak przed rokiem. Po 12 miesiącach ubiegłego roku odnotowano imponujący (19 proc.) wzrost wysyłek poza UE. Natomiast po dziewięciu miesiącach br. eksport zwiększył się o 9 proc. rok do roku.

Ze Wspólnoty, przede wszystkim ze "starej UE", od stycznia do końca września wysłano do krajów trzecich ponad 98,3 tys. ton masła. Liderem pod tym względem pozostała Francja. Z grona czołowych unijnych eksporterów najbardziej zwiększyły się jednak wysyłki ze wspomnianej już Irlandii (109,2 proc.).

Poleć
Udostępnij