Owoców znacznie mniej niż przed rokiem. Warzyw tyle samo
Zbiory owoców z drzew w 2017 roku były o 1/3 mniejsze niż rok wcześniej i wyniosły 2,7 mln t, z krzewów i plantacji jagodowych spadły o 15 proc. do 0,5 mln t. Z kolei produkcja warzyw gruntowych była zbliżona i jest oceniana na 4,6 mln t.
Wiosenne przymrozki, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja mocno odbiły się na wielkości zbiorów większości owoców. Po rekordowej produkcji jabłek w 2016 r., w minionym roku odnotowano jej ponad 30-procentowy spadek do 2,5 mln t - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas powołując się na dane GUS.
Zapasy jabłek o wiele mniejsze niż przed rokiem. Owoce są bardzo drogie
Eksperci zaznaczają jednak, że skala uszkodzeń i strat była uzależnione od odmiany, wieku oraz położenia plantacji. Największe straty w przypadku jabłoni odnotowano dla odmiany Idared (największy udział w strukturze nasadzeń jabłoni) i Jonagold.
Mniejsze (o blisko 30 proc.) były również zbiory gruszek, które zostały ocenione poniżej 60 tys. t. Najbardziej spadła produkcja wiśni i czereśni, których zebrano odpowiednio 70 i 20 tys. t, czyli o ponad 60 proc. mniej w relacji rocznej. Warto jednak dodać, że niektórzy sadownicy nie zebrali niczego. Zbiory śliwek eksperci GUS ocenili na blisko 60 tys. t (-45 proc. r/r).
Plantacje jagodowe również ucierpiały w wyniku wiosennych przymrozków, jednak w mniejszym stopniu niż drzewa owocowe. Zbiory truskawek wyniosły 178 tys. t (-10 proc.), malin 130 tys t (-20 proc.), a porzeczek 130 tys. t (-20 proc.).
Produkcja warzyw gruntowych - mimo problemów związanych ze zbiorem - była z kolei zbliżona do tej z 2016 roku. Zbiory kapusty oceniane są na 1 mln t (-3 proc.), kalafiorów na 238 tys. t (-1 proc.), cebuli na 667 tys. t (+6 proc.), marchwi na 827 tys. t (+3 proc.), a buraków ćwikłowych na 336 tys. t (-4 proc.). Nieco mniejsza była również produkcja pomidorów i ogórków gruntowych, która wyniosła odpowiednio 249 i 255 tys. t.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś