Krajowa Grupa Spożywcza pod nowym zarządem? Konkurs trwa
Ruszył konkurs na stanowiska prezesa oraz członków Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej na nową kadencję. Obecnie trwa przyjmowanie zgłoszeń kandydatów.
Pisemne zgłoszenia można przekazywać do 10 lutego osobiście lub za pośrednictwem poczty. Chodzi o funkcję prezesa zarządu oraz członków zarządu odpowiedzialnych za: obszar ekonomiczno-finansowy spółki, obszar handlu i marketingu, obszar korporacyjny i obszar produkcyjno-inwestycyjny i surowcowy.
Biorąc pod uwagę majątek i rozmiary działalności Krajowej Grupy Spożywczej (KGS), zasadniczo wymogi stawiane w konkursie na prezesa nie wydają się szczególnie wyśrubowane. Trzeba m.in. mieć wyższe wykształcenie, wykazać 5-letni okres zatrudnienia i 3-letni okres na stanowiskach kierowniczych, a także posiadać „znajomość zasad funkcjonowania rynku cukru oraz sektora rolno-spożywczego w Polsce i Europie”.
Preferowane doświadczenie
Zgodnie z ogłoszeniem Rady Nadzorczej KGS, preferowani będą jednak kandydaci posiadający dodatkowo:
a) doświadczenie na stanowiskach wyższego szczebla kierowniczego, w tym w organach spółek, w szczególności w pełnieniu funkcji członka zarządu,
b) doświadczenie w kierowaniu zespołami ludzkimi,
c) doświadczenie we wdrażaniu strategii, zarządzaniu i kierowaniu złożonymi projektami i organizacjami,
Ogromne ładunki surowca do produkcji nawozów płyną do Grupy Azoty
d) doświadczenie w zakresie doradztwa biznesowego i negocjacji oraz zarządzania ryzykiem,
e) znajomość języka obcego.
Dodatkowym atutem mają być: dyplom MBA, tytuł doktora czy też ukończone studia podyplomowe w zakresie zarządzania czy ekonomii.
Spożywczy gigant
Obecnie prezesem Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej jest Marek Zagórski, a członkami zarządu: Witold Choiński, Marek Dereziński, Łukasz Mastalerz, Tomasz Olenderek i Wojciech Pomajda.
Krajowa Grupa Spożywcza jest stworzonym w 2022 r. na bazie Krajowej Spółki Cukrowej potężnym państwowym koncernem, pod kuratelą którego działają spółki zajmujące się m.in. hodowlą roślin czy skupem i przetwórstwem płodów rolnych, jak zboża czy buraki cukrowe.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś