Agrobiznes
RSS-
04-02-2016,13:05
Polskie masło mniej konkurencyjne na rynku
Tłuszcz mleczny z Polski nie jest już więc tak konkurencyjny we Wspólnocie jak jeszcze w czerwcu i lipcu 2015 r., gdy był od kilku do nawet 11 proc. tańszy niż we Wspólnocie. -
03-02-2016,12:30
Wieprzowina wciąż najbardziej tanieje
Komisja Europejska podała najnowsze dane dotyczące cen mięsa we Wspólnocie i na świecie. W Unii Europejskiej droższa jest wołowina i wieprzowina, zaś na globalnych rynkach trzeba więcej zapłacić za drób. -
03-02-2016,10:15
W Polsce rośnie produkcja oleju rzepakowego
Rekordowe zbiory rzepaku w 2014 r. i dość wysokie w 2015 r. (według Głównego Urzędu Statystycznego drugie lub trzecie najwyższe w historii) wpłynęły pozytywnie na wielkość produkcji oleju rzepakowego w ubiegłym roku. -
03-02-2016,9:20
Brokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów
Największym producentem brokułów w Europie jest Hiszpania (38-40 tysięcy hektarów). Na kolejnych miejscach plasują się Włochy (10-12 tys. ha), Wielka Brytania (8-10 tys. ha) i Polska (6,5-7 tys. ha). -
02-02-2016,14:35
Strategie Grains obniżyło prognozę zbiorów zbóż w UE
Najbardziej skorygowano przewidywania produkcji pszenicy miękkiej - z 143,6 do 143,1 mln ton oraz kukurydzy - o 300 tys. ton do 64,6 mln ton. Prognozę dla żyta obniżono o 100 tys. ton do 8,5 mln ton -
02-02-2016,12:30
Polskie firmy coraz lepiej radzą sobie na globalnym rynku
Nasz eksport rośnie z roku na rok. Jego wartość w 2015 roku była aż o 8 proc. wyższa niż w 2014, a według optymistycznych prognoz w 2016 skoczy o 9-10 proc.