Biała z Wielkopolski z unijnym certyfikatem
Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek w sprawie przyznania unijnego certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla "kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej".
Publikacja wniosku o rejestrację tej nazwy ukazała się kilka dni temu w Dzienniku Urzędowym UE. Od tej daty przez trzy miesiące inne państwa mogą składać ewentualne zawiadomienia o sprzeciwie do wniosku. Jeżeli w tym czasie do KE nie wpłynie żadne zawiadomienie o sprzeciwie, kiełbasa uzyska certyfikat.
W Wielkopolsce ma powstać ogromny zakład mięsny. Konsultacje są w toku
Receptura wytwarzania kiełbasy jest przekazywana z ojca na syna. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski. Kiełbasa biała wielkopolska, po przekrojeniu, nie wypuszcza prawie wody.
Starania o zarejestrowanie "białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej" trwają od 2015 r.
- Taki certyfikat jest prestiżem dla regionu, który przekłada się jednocześnie na konkretne zyski. Oznaczenia unijne są już rozpoznawalne dla szerokiego grona konsumentów. Promując kiełbasę najwyższej jakości, posiadającą gwarancyjny znak rozpoznawalny wpływamy na konsumentów, którzy będą gotowi więcej zapłacić za potwierdzoną certyfikatem jakość. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale smakiem przewyższa tanią wielokrotnie - przekonuje Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Z tego regionu unijny certyfikat mają cztery produkty: rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i olej rydzowy.