Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 9 pasujących wyników.
O chorobach racic dyskutowali w Sierpcu
Straty wywoływane przez choroby racic wynikają m.in. z mniejszej produkcji mleka, pogorszenia parametrów rozrodu oraz większego ryzyka eliminacji zwierząt ze stada. Problem ten może dotyczyć...
więcejKulawizny krów kosztują. Najważniejszy jest monitoring
Hodowcy bydła mlecznego tracą wiele pieniędzy wskutek występowania kulawizn u krów mlecznych. Eksperci szacują, że wskutek pojedynczego przypadku krowa produkuje około 350 litrów mniej...
więcejO problemach z racicami
Choroby racic z różnym nasileniem dotykają wszystkich stad bydła mlecznego. Jak zdiagnozować ich przyczyny i je wyeliminować pokazała ekspertka w tej dziedzinie Andrea Fiedler z Niemiec....
więcejPowstanie populacja krów o zwiększonej zdrowotności racic
Centrum Genetyczne (CGen) zostało utworzone przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka 1 kwietnia 2016 r. Misją tej jednostki jest doskonalenie krajowej populacji bydła...
więcejNowa szczepionka przeciwko chorobie bydła
Naukowcy opracowali rozwiązanie, które może stać się skutecznym narzędziem w profilaktyce zakażeń Fusobacterium necrophorum – to bez konieczności stosowania antybiotyków. Te...
więcejAplikacja CGen korekcja – zgromadzi dane o schorzeniach racic
Choroby racic generują duże straty hodowców. Zmniejszenie ich występowania pozwala zwiększyć efektywność produkcji mleka oraz znacznie ograniczyć koszty leczenia wynikające z kulawizn. ...
więcejO zapaleniu skóry szpary międzyracicznej
Zapalenie skóry szpary międzyracicznej u bydła to choroba przejawiająca się bolesnymi zmianami w okolic piętki racicy u krowy, która już od dziesięcioleci stwarza problemy nie tylko...
więcejZdrowe racice, dobra pasza to wydajność
Choroby racic występują średnio u ok. 30 % sztuk krów w przeciętnej oborze. Według danych Krajowego Stowarzyszenia Korektorów i Terapeutów Racic rozpiętość tego zjawiska może...
więcejSygnały racic
Książka „Sygnały racic” to zbiór praktycznych wskazówek przydatnych producentowi bydła mlecznego, niezbędnych do poprawy zdrowotności i utrzymania stada pod kontrolą....
więcej