Zdrowe racice, dobra pasza to wydajność
Choroby racic występują średnio u ok. 30 % sztuk krów w przeciętnej oborze. Według danych Krajowego Stowarzyszenia Korektorów i Terapeutów Racic rozpiętość tego zjawiska może sięgać aż 80 % stad w zależności od regionu.
Choroby, które wywołują kulawizny u bydła są najbardziej uciążliwe i bolesne dla tych zwierząt. Szczegółowo o problemie chorób racic mówił Jan P. Weihs na spotkaniu w Ostrowie Wielkopolskim, zorganizowanym przez firmy Alfarm oraz Blattin, gdzie współorganizatorami były firmy związane z produkcją bydła mlecznego DSV, Saaten Union, Agrochest oraz firma korekcjaracic.eu Weihs. Oprócz zagadnienia związanego ze zdrowotnością racic omówiono sposoby przygotowania pasz objętościowych, dobór i stosowanie międzyplonów na przykładzie mieszanek traw i motylkowych oraz zasady stosowania nawozów zawierających mikroelementy.