O zapaleniu skóry szpary międzyracicznej
Zapalenie skóry szpary międzyracicznej u bydła to choroba przejawiająca się bolesnymi zmianami w okolic piętki racicy u krowy, która już od dziesięcioleci stwarza problemy nie tylko hodowcom bydła mlecznego w USA, staje się coraz większym kłopotem również dla producentów bydła mięsnego.
Lekarze weterynarii z Iowa State University uzyskali nowe informacje na temat patogenezy choroby racic u krów, powodującej większe problemy z kulawiznami niż jakiekolwiek inne schorzenie. Paul Plummer przewodzi zespołowi naukowców z ISU College of Veterinary Medicine, którzy zajmują się badaniem choroby i możliwościami jej leczenia, i gdzie badania nad tą chorobą prowadzi się już od 40 lat.
Badanie przeprowadzone na ISU pokazuje, że krętki nie występują we wcześniejszej fazie rozwojowej tej choroby, co sugeruje, że to inne bakterie mogą odpowiadać za pogłębianie się procesu chorobowego, tworząc później mikrośrodowisko, które jest korzystne do namnażania się krętków.
Badanie pozwoliło również naukowcom skatalogować przypadki nawrotów choroby po leczeniu oraz stwierdzić, jak często prowadzi ona do kulawizny lub unieruchomienia zwierzęcia. Stwierdzono, że u większości krów, u których doszło do rozwoju choroby, nie pojawiła się kulawizna – taki wynik niesie ze sobą implikacje dla hodowców bydła mlecznego i mięsnego dotyczące sposobów śledzenia przebiegu choroby. Jeśli obserwuje się stado jedynie pod kątem określonej prewalencji kulawizn, można w rzeczywistości przeoczyć wiele przypadków, ponieważ obserwacje tylko w kierunku kulawizn nie dają pełnego obrazu tej choroby.
Książki warte polecenia: "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia