Zmechanizowany zbiór szpinaku
W gospodarstwie rodzinnym Państwa Kozar z Dziekanowa prowadzonego w miejscowości Dziekanów i Husynne (powiat hrubieszowski) trwają właśnie zbiory szpinaku. W tym roku w gospodarstwie zajmuje 7,6 ha.
Charakterystyczną cechą odmian do uprawy wielkotowarowej jest wysoki potencjał plonotwórczy i przydatność dla przemysłu przetwórczego. Bardzo ważny jest przy tym dobór odmian, które przede wszystkim nie wybijają w pędy kwiatostanowe oraz są wysoko odporne na szeroki zakres ras mączniaka.
Zmechanizowany zbiór dyni
W gospodarstwie uprawiane są dwie odmiany szpinaku: Celesta oraz Sonoma hodowli firmy Pop Vriend B.V. Obie posiadają odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe na poziomie najpóźniejszych odmian. Wysiew nasion z przeznaczeniem na przezimowanie nastąpił 30 września 2016 r. Obie odmiany posiadają wolny wzrost, zwięzłą, krępą rozetę oraz dobrą zimotrwałość. W gospodarstwie obecnie trwają właśnie zbiory szpinaku. Przewidywany plon liści szpinaku na tę chwilę zbioru to około 20 t/ha.
W fazie młodocianej rośliny znoszą nawet duże spadki temperatury (do minus 7°C, a nawet do minus 30°C pod okrywą śnieżną), dlatego w cieplejszych rejonach kraju może być on uprawiany jako roślina ozima.
Szpinak ma bardzo wysokie wymagania glebowe, najlepiej rośnie na glebach próchnicznych piaszczysto-gliniastych lub madach II lub III klasy bonitacyjnej. Pole pod uprawę musi być bardzo starannie przygotowane, gleba powinna być dobrze spulchniona i napowietrzona, a także dokładnie wyrównana, pozbawiona brył i kamieni (jest to konieczne, gdy zbiór będzie wykonywany maszynowo).
Wystawa dyń z całego świata w Werbkowicach
Optymalne pH gleby wynosi 6,5-7. Szpinak nie lubi świeżego wapnowania, dlatego należy je wykonać odpowiednio wcześniej (ponieważ łatwo powstają szczawiany wapnia wewnątrz miękiszu obciążające fizjologicznie liście podczas okresu dłuższego braku opadów i wysokich temperatur).
Nawożenie mineralne powinno być prowadzone na podstawie wyników analizy chemicznej gleby metodą ogrodniczą. Ze względu na łatwość kumulowania się azotanów w roślinach, nie powinno się podawać nadmiernych dawek azotu amonowego nie będącego w równowadze z azotem azotanowym oraz wykluczyć całkowicie azot amidowy.
Obie formy dość silnie zakwaszają soki komórkowe sprzyjając powstawaniu szczawianów oraz obniżając sprawność fotosyntezy poprzez blokowanie aktywności magnezu w cząsteczce chlorofilu, a pełne dawki nawozów mineralnych trzeba stosować przed siewem, aby uniknąć konieczności nawożenia pogłównego.
Nawożenie pogłówne należy wykonywać w oparciu o analizę gleby wykonaną metodą ogrodniczą ponownie bardzo wczesną wiosną oraz doświadczenie producenta w uprawie szpinaku na danym polu.
Zbiór należy rozpocząć, w chwili uzyskania najlepszej kombinacji jakości liści, wysokiego plonu, tuż przed rozpoczęciem podnoszenia się rozety liściowej w kierunku tworzenia się pędu kwiatostanowego, gdy rośliny mają wykształcone 5-6 liści – tak zbiera się szpinak na potrzeby świeżego rynku – „Baby” produkt dla marketów.
Innowacja w nawożeniu warzyw
Liście szpinaku przeznaczone do przetwórstwa powinny być wycinane na wysokości 2,5 cm nad ziemią. Zebrane rośliny należy jak najszybciej dostarczyć do przetwórni, gdyż przy wysokiej temperaturze szpinak traci wartość handlową.
Do produkcji towarowej najlepsze są odmiany tworzące wzniesione rozety składające się z wyjątkowo licznych owalnoeliptycznych liści. Blaszki liści powinny być grube, o delikatnym unerwieniu, ciemno zielone, soczyste, lekko pomarszczone z krótkimi, cienkimi ogonkami.
Wymagane jest, aby liście szpinaku przeznaczone do przemysłu i zamrażania były czyste, świeże, nieuszkodzone. Wolne od pożółcenia, czy plam chorobowych, bez szkodników typu śmietka ćwiklanka, mszyca burakowa.