Wystawa dyń z całego świata w Werbkowicach
W Gminnym Ośrodku Kultury w Werbkowicach (powiat hrubieszowski) 8 października odbyła się wystawa odmian dyń połączona z warsztatami praktycznymi. Celem spotkania było przybliżenie wyjątkowych właściwości żywieniowych dyni oraz ich wykorzystania na co dzień. Spotkanie poprowadziła Katarzyna Smyk z Farmy Smyków „Dynioland” w Wieliszewie. W trakcie spotkania miała miejsce degustacja, podczas której można było skosztować wielu dyniowych pyszności.
Uprawa dyni w Polsce często jest niedoceniana. Jest tak, ponieważ nie mamy w swej tradycji przygotowywania potraw z dyni i nie każdy wie, jak ją przyrządzić. Nie każdy też zdaje sobie sprawę, jakie wartości odżywcze kryje miąższ.
Festiwal dyń w Lesznowoli. Zobacz, bo warto
Sezon dyniowy się rozpoczyna, dlatego też warto wykorzystać niesamowite właściwości zdrowotne tego warzywa. Dynia ma bardzo mało kalorii, bo jedynie 27 kcal w 100 g miąższu.
Szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny.
Na farmie „Dynioland” znajduje się ponad 100 odmian dyń oraz 12 odmian tykw. To niesamowite miejsce, które powstało z pasji i zamiłowania. Tam nauka łączy się z zabawą. Uprawa dyń na farmie ma na celu kształtowanie świadomości żywieniowej w zakresie zdrowego stylu życia wśród dzieci poprzez dobrą zabawę.
Wszechstronne wykorzystanie w kuchni pozwala na nowe doznania kulinarne. Z miąższu dyni można przygotować: zupy, frytki, racuchy, kopytka, farsz do naleśników oraz ciasto. Pestki wykorzystuje się do sałatek i ciasta. Oleju polecany jest jako dresing do sałatki.
Odmiany polecane do pieczenia to: Australian Butter, Dynia piżmowa, Winter Luxury, Hokkaido, Makaronowa Pyza, Boston Marrow, Burgess Buttercup, Georgia Candy Roaster, Golden Hubbard, Guatemalan Blue, Marina Di Chioggia, Queensland Blue, Sweet Meat, Seet Dumpling, Delicata, American Tondo, Blanck Futsu i Whangaparoa Crown.
Odmiany polecane do deserów, ciast i dżemów to: Winter Luxury, Long Island Cheese, Queensland Blue, Amish Pie, Delicata, Melonette Jaspee De Vendee, Bleu De Hongrie, Blue Hokkaido, Buen Gusto De Horno, Golden Delicious, Lakota, North Georgia Candy Roaster, Sweet Meat, Triamble, Whangaparoa Crown i Chirimen.
Na rynku hurtowym królują dynie
Lista odmian dyń, które można zobaczyć na farmie „Dynioland” w tym sezonie to: Australian Butter, Bambino, Beretta Piacentina, Black Forest, Blanc de Mayet, Bleu de Hongrie, Blue Banana, Blue Hokkaido, Blue Hubbard, Boston Marrow, Buen Gusto de Horno, Burgess Buttercup, Chersonskaya, Chicago Warted Hubbard, Crioula Pataka, Dills Atlantic Giant, Flat White Boer, Galeux d'Eysines, Garbo, Georgia Candy Roaster, Golden Delicious, Golden Nugged, Green Delicious, Guatemalan Blue, Indomatrone, Ironbank, Jarrahdale, Jumbo Pink Banana, Kiszombori, Marina di Chioggia, Moravka, Jarrahadale, North Georgia Candy Roaster, Pastilla Shampan, Poitron d'Argentine, Queensland Blue, Red Warthy Thing, Solor, Taos Triamble, Whangaparaoa Crown, Angelique, Black Futsu, Burpee's butterbush, Butternut Menina Creme, Butternut Tahitian, Chirimen, Hidemi, Kogigu, Long Island Cheese, Musque d'Ancenis, Musquw des Caraibes, Musquee du Maroc, Piżmowa, PA Dutch Crockneck, Shishigatami, Sweet Berry, Tromba d'Albenga, Yuxijiangbinggua, American Tondo, Baby Bear, Delicata, Long Pie, Omaha Pumpkin, Tatume, Kakai, Kamo Kamo, Makaronowa Pyza, Melonette Jaspe de Vende, Mongogo du Guatemala, New England Pie, Sweet Dumpling, Table Gold, Thelma Sanders White Swan Acorn, Winter Luxury, Orange Cushaw, Figolistna, Yakima Marblehead, Yukieshou, Zapalito de Tronco Zipinki Campana, Baby Boo, Daisy Gourd, Dancing Gourd, Koshare Spoon, Yellow Crockneck i Dynie giganty.
Tykwy: Apple, Bule, Bushel, Dinozaur, Dipper, Plate de Corse, Speckled Snake, Cannon Ball, Froggy, Martin House, Banana Gourd i Thai Bottle.
Wielostronność kulinarnych zastosowań wśród mnóstwa odmian czyni z niej królową jesiennych stołów. Uczestnicy spotkania mogli testować smak dyni, jak również nauczyć się w jaki sposób można wykorzystać dynię do przygotowywania wartościowych potraw.
Myślę, że to działanie sprzyja upowszechnianiu tego wartościowego warzywa, uczy jak je uprawiać oraz wykorzystywać owoce.