Rozszerzenie rejestracji Topas 100 EC daje nowe możliwości
Topas 100 EC - specjalista od zwalczania mączniaków (prawdziwego i amerykańskiego) jest obecny na polskim rynku już od dwóch lat.
Początkowo preparat został zarejestrowany przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach jabłoni, gruszy, winorośli oraz pigwy.
Obecnie rejestracja została rozszerzona o wiele nowych gatunków krzewów jagodowych i warzyw, a mianowicie o:
- porzeczka czarna, czerwona, biała oraz agrest - amerykański mączniak agrestu
- truskawka (uprawy polowe, osłony, szklarnie) - mączniak prawdziwy
- ogórek (uprawy polowe, osłony, szklarnie) - mączniak prawdziwy
- cukinia, melon (szklarnie) - mączniak prawdziwy
- bakłażan (szklarnie) - mączniak prawdziwy
- papryka (szklarnie) - mączniak prawdziwy
- pomidor (szklarnie) - mączniak prawdziwy
Syngenta zorganizowała debatę o bezpieczeństwie żywnościowym
Jego działanie na patogena polega na hamowaniu biosyntezy ergosterolu. Działa hamująco zarówno na wzrost strzępki infekcyjnej, tworzenie przylg, jak i rozwój strzępek grzyba wewnątrz rośliny.
Jest w związku z tym najbardziej wszechstronnie działających i najskuteczniejszym preparatem zarówno do zapobiegania porażenia mączniakami prawdziwymi jak i do ich interwencyjnego zwalczania.
Główne zalety produktu:
- wysoka skuteczność przeciwko mączniakom prawdziwym
- niska dawka preparatu na hektar
- krótka karencja
- szybkie zanikanie substancji aktywnej w owocach
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
- ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka - 3 dni,
- jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,
- porzeczki, agrest - 20 dni,
- winogrona (konsumpcja bezpośrednia) - 28 dni,
- winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.