Rozszerzenie rejestracji Topas 100 EC daje nowe możliwości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Syngenta, (zac) | redakcja@agropolska.pl
25-05-2015,15:00 Aktualizacja: 25-05-2015,16:51
A A A

Topas 100 EC - specjalista od zwalczania mączniaków (prawdziwego i amerykańskiego) jest obecny na polskim rynku już od dwóch lat.

Początkowo preparat został zarejestrowany przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach jabłoni, gruszy, winorośli oraz pigwy. 

Obecnie rejestracja została rozszerzona o wiele nowych gatunków krzewów jagodowych i warzyw, a mianowicie o:

  •  porzeczka czarna, czerwona, biała  oraz agrest  - amerykański mączniak agrestu
  •  truskawka (uprawy polowe, osłony, szklarnie) - mączniak prawdziwy
  •  ogórek (uprawy polowe, osłony, szklarnie) - mączniak prawdziwy
  •  cukinia, melon (szklarnie) - mączniak prawdziwy
  •  bakłażan (szklarnie) - mączniak prawdziwy
  •  papryka (szklarnie) - mączniak prawdziwy
  •  pomidor (szklarnie) - mączniak prawdziwy

Syngenta zorganizowała debatę o bezpieczeństwie żywnościowym

Pod hasłem "Wyżywić planetę, energia dla życia" trwa w Mediolanie światowa wystawa EXPO 2015. Syngenta - jeden z wystawców w pawilonie szwajcarskim - bierze aktywny udział w tym przedsięwzięciu. W pierwszych dniach maja Syngenta...
Dla przypomnienia Topas 100 EC jest preparatem opartym na penkonazolu. Działa zapobiegawczo i interwencyjnie. W roślinie przemieszcza się systemicznie i translaminarnie.

Jego działanie na patogena polega na hamowaniu biosyntezy ergosterolu. Działa hamująco zarówno na wzrost strzępki infekcyjnej, tworzenie przylg, jak i rozwój strzępek grzyba wewnątrz rośliny.

Jest w związku z tym najbardziej wszechstronnie  działających i najskuteczniejszym preparatem zarówno do zapobiegania porażenia mączniakami prawdziwymi jak i do ich interwencyjnego zwalczania.

Główne zalety produktu:

  •  wysoka skuteczność przeciwko mączniakom prawdziwym
  •  niska dawka preparatu na hektar
  •  krótka karencja
  •  szybkie zanikanie substancji aktywnej w owocach


Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):

  •  ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka   -     3 dni,
  •  jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,
  •  porzeczki, agrest -  20 dni,
  •  winogrona (konsumpcja bezpośrednia) -   28 dni,
  •  winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.
Poleć
Udostępnij